Intoniranjem himne BiH u Memorijalnom centru Potočari počela je komemoracija za 613 žrtava genocida u Srebrenici u julu 1995. godine.

Članovi porodica i prijatelji prenijeli su i ispratili tabute iz tvornice akumulatora na mezarje Memorijalnog kompleksa. Nakon obraćanja visokih zvaničnika, polaganja vijenaca i odavanja pošte žrtvama počeo je vjerski dio obreda.

Šesnaest godina od genocida u Srebrenici u Memorijalnom centru Potočari sahranjeno je 4.524 posmrtnih ostataka žrtava. Danas će, nakon podne namaza, biti klanjana zajednička dženaza za još 613 identifikovanih žrtava srebreničkog genocida.

Najmlađa žrtva je Nesib Muhić koji je, kada je ubijen, imao samo 11 godina.

Srebrenica mora svjedočiti

Prisutnima se na početku obratio Ćamil Duraković, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 16. godišnjice genocida

"Za mene je simbolična ova godišnjica jer sam ja imao 16 godina kada sam preživio genocid. Ovdje smo da ispratimo 613 žrtava genocida. Monstrum i zločinac Ratko Mladić je iza rešetaka. Naši mrtvi prvi put imaju malo više mira nego ranije. Mi, preživjele žrtve genocida hoćemo da osudimo i pozovemo sugrađane i međunarodnu zajednicu da se stane u kraj poricanju genocida. Srebrenica mora živjeti i svjedočiti, ali zbog svega što se ovdje dogodilo neće moći sama", kazao je Duraković.

Prisutnima se obratio i Patrick Moon, ambasador SAD-a u BiH koji je kazao da je došao u Potočare da oda počast žrtvama genocida, njihovim porodicama, svim Srebreničanima i njihovim prijateljima.

"Žalim za žrtvama koje danas ispraćamo kao i za onima koje još nisu pronađene. Od proteklog okupljanja donekle nas je utješila činjenica da će se Ratko Mladić suočiti s pravdom. Oni koji negiraju genocid ili nastoje da ga minimiziraju, umanjuju patnju, negiraju nešto što se ne može negirati, oni ometaju put ka pravdi oprostu i pomirenju", istakao je Moon.

Potočari najtužnije mjesto u Evropi

Sadik Ahmetović predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra i ministar sigurnosti BiH kazao je da su Potočari su najtužnije mjesto u Evropi, ali i mjesto s kojeg se budućim generacijam odašilje poruka pravde i mira.

"Suočavanje s proslošću je glavni uslov za pomirenje i sigurnost u BiH. Sva tri naroda se moraju odreći zločinaca, a društvo BiH suočiti s prošlošću", rekao je Ahmetović.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko istakao je da se ništa ne može izgraditi na genocidu, pozdravivši prvo majke, a zatim ostale prisutne predstavnike diplomatskog kora.

Život u miru i pravdi

"Ima onih koji insistiraju da ubice nisu ubice, da žrtve nisu žrtve i da mrtvi nisu mrtvi. Ali, to će nestati pred istinom koja će prevladati, čak i među onima koji se tvrdoglavo kriju od nje. Mladić je u Hagu! Pravda je spora, ali na kraju dođe", poručio je Inzko, napomenuvši da je uz sve one koji su izgubili voljene, da s njima solidariše, tuguje i saosjeća, te da želi sarađivati s ljudima dobre volje koji žele živjeti u miru i pravdi.

Bulent Arinc, zamjenik premijera Turske, je kazao da je u Potočarima na ispitu pala ljudskost, ali se genocid nikad neće zaboraviti jer će sve žrtve vječno živjeti u srcima.

"Učimo djecu ljubavi i poštovanju"

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović održao je najkraći govor, ali sigurno i jedan od najupečatljivijih. Pozdravivši prvo majke i porodice žrtava Josipović je kazao da je Srebrenica obilježila njihovu generaciju na najteži način i zbog toga se zajednički mora raditi na tome da se takvo nešto više nikada ne dogodi.

"Da nikad ne krene susjed na susjeda, komšija na komšiju. Moramo učiti djecu da vole i poštuju druge bez obzira na vjeru i naciju, da budu pametnija i jača. Trebao stvarati prostor mira gdje ljude mjere po ljudskosti i vrlinama, a ne po imenu", rekao je Josipović poručivši porodicama žrtava da nisu same.

"Ovdje sam s vama prije svega kao čovjek da u tišini nađemo snagu za budućnost i odamo počast ubijenima u svirepom zločinu", poručio je hrvatski predsjednik.

Rana koja ne zarasta

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović istakao je da je Srebrenica najdublja rana na tijelu bošnjačkog naroda i nikada neće zarasti.

"Srebrenica je tamna mrlja na obrazu mmeđunarodne zajednice i crna rupa na savjesti naredbodavaca i izvršilaca zločina i neće je se nikada osloboditi. Pravda je spora i djelomična. Veliki dio srpskog naroda izbjegava da se suoči s istinom sllave Mladića kao heroja", kazao je Izetbegović, napomenuvši kako Srebrenica nikada neće biti zaboravljena i izrazivši duboko saučešće porodicama žrtava.

Na osiguranju obilježavanja 16. godišnjice genocida u Srebrenici angažovano je oko 2.000 policijskih službenika iz Federacije BiH. Za nadziranje trase kretanja građana angažovan je Helikopterski tim Federalne uprave policije.

U Potočare je stiglo oko 215 autobusa s 10.567 putnika. U kompleksu Memorijalnog centra Potočari - Srebrenica angažovano je deset mobilnih ljekarskih ekipa Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo.

(0 glasova)

Autor teksta

Zepce.Ba

Email: zepce @ zepce.ba

Web stranica: https://www.zepce.ba