Poštanski operateri u BiH uopće ne provode kontrolu unutrašnjeg poštanskog saobraćaja, što je indirektno omogućilo braći Fuadu i Sinanu Sinanoviću da iz Žepča pošalju paket-bombu predsjednici Suda BiH Meddžidi Kreso, otvara brojna sigurnosna pitanja.

Prljavi poslovi

Prije svega, znači li činjenica da poštanske pošiljke niko ne pregleda rendgen-aparatom da je redovnom poštom moguće uredno slati bombe, izvoditi atentate na zvaničnike, distribuirati drogu i obavljati razne prljave poslove. Na taj način ugrožen je veliki broj ljudi.

Direktor "Hrvatske pošte" Mostar Željko Gugić potvrdio je za naš list da se ne obavlja kontrola pošte u unutrašnjem prometu i da je to tako definirano poštanskim pravilnikom.

- Kada je u pitanju vanjskih promet, zna se da paket prilikom prijema mora biti otvoren kako bi se pregledalo što je u njemu, odnosno vidjelo ima li tamo onoga što podliježe carini i zabrani prijenosa - tvrdi Gugić, koji nije imao informacija da je paket-bomba braće Sinanović predata u poslovnici "Hrvatskih pošta" u Žepču i nije želio govoriti o tome.

Ministar prometa i komunikacija BiH Enver Bijedić smatra da se nakon posljednjeg slučaja mora uspostaviti određena kontrola unutrašnjeg prometa.

- Ako nije moguće kontrolirati sadržaj pošiljki, onda ih barem treba pregledati rendgen-aparatom, takozvanim "Hajmanom". To je moj prijedlog. Bila bi to najefikasnija i najbrža kontrola. Na taj način bile bi eliminirane opasnosti ovakve vrste - istakao je Bijedić.

Zaštita prava

Viši asistent na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu i autor knjige "Organizovani kriminal u Bosni i Hercegovini - tranzicijske dileme" Mirza Smajić smatra da je problem što pošte u BiH ne mogu pregledati pošiljke rendgen-aparatom i da to proizlazi iz Člana 8. Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, koja garantira poštivanje privatnosti.

Zato je sve na sigurnosnim službama, prije svega na Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA), koja mora otkriti potencijalne počinioce.

- Te pošiljke ne smiju biti kontrolirane od nacionalnih pošta. Izuzev ako postoji naredba suda ili je to neophodno u krivičnom postupku. Pošte imaju ogroman priliv pošiljki i zbog vremena i dostave je nemoguće sve to prekontrolirati. Osim toga, oni to nemaju pravo uraditi. Ovo što se desilo u Sudu BiH, može se desiti u svim zemljama. To je teroristički akt kojim se pokušalo utjecati na pravosuđe - kazao je Smajić.

Poštu dijele i DHL i "Fedex"

- Osim javnih kompanija, u unutrašnjem prometu imate privatne kompanije poput DHL-a i "Fedexa", koje se, također, bave prijevozom. Oni mogu primiti paket i isporučiti ga unutar zemlje bez kontrole o čemu se radi - pojašnjava ministar Bijedić.

Avaz

(0 glasova)

Autor teksta

Zepce.Ba

Tel.:   +387 61 189 865

Email: zepce @ zepce.ba

Web stranica: https://www.zepce.ba