Gradnja Jadransko-jonske autoceste kroz našu zemlju, koju su ovih dana najavljivali hrvatski, ali i neki domaći zvaničnici, nije među prioritetima Federacije BiH, kazao je za naš list federalni ministar komunikacija i prometa Enver Bijedić.


Plan gradnje

Podsjetimo da je hrvatski premijer Zoran Milanović ovih dana kazao da će razmotriti mogućnost da ova cesta ide kroz BiH, a gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić istakao je da bi ona mogla biti završena već za tri godine.

No, stvari neće ići baš tako brzo kako bi zvaničnici u susjednoj zemlji željeli. Ova cesta ucrtana je u plan gradnje autoputeva FBiH, ali ne kao jedan od prioriteta, koji su birani po gustoći saobraćaja i važnosti za ovaj entitet.

- Naši prioriteti su koridor 5C, a potom autocesta od Žepča, preko Tuzle i Brčkog, do Orašja. Među prioritetima su i brza cesta Lašva - Donji Vakuf, ali i ona koja bi iz Bihaća išla ka centralnoj Bosni - pojasnio nam je Bijedić.

Nabrojani pravci sadrže više stotina kilometara modernih saobraćajnica, što znači da se južni koridor, prema svemu sudeći, narednih godina neće ni početi graditi.

Veliki interes

S druge strane, Hrvatska ima veliki interes za gradnju ove autoceste i veoma joj se žuri. Ona tom cestom želi povezati svoj najjužniji dio, uključujći Dubrovnik, s ostatkom zemlje.

Kako saznajemo iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH, upitno je hoće li uopće biti isplativo graditi autoput na tom području, ili će, pak, to biti brza cesta.

Potrebno više od milijardu KM

Gradnja Jadransko-jonske autoceste kroz Federaciju koštala bi, prema informacijama našeg lista, oko 1,2 milijarde maraka. Još ne postoji naznaka na koji bi se način ona finansirala.

Ona bi se odvajala od koridora 5C kod Počitelja, a onda bi jugom zemlje, otprilike paralelno s morskom obalom, išla ka granici s Crnom Gorom.

(0 glasova)

Autor teksta

Zepce.Ba

Tel.:   +387 61 189 865

Email: zepce @ zepce.ba

Web stranica: https://www.zepce.ba