Nakon dugogodišnjih nesuglasica zbog izostavljanja tuzlanske regije pri gradnji koridora 5C, iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija stižu pozitivne vijestu.

Cesta Orašje - Brčko - Tuzla - Žepče, u dužini od 140 kilometara, mogla bi biti spojena takozvanim Y-krakom s autoputem. Postoje realne šanse da ovaj dio bude sagrađen po principu koncesije.

Naplata putarina

Federalni ministar Enver Bijedić nedavno je tim povodom razgovarao s menadžmentom jedne velike zapadnoevropske kompanije, potvrđeno je našem listu.

- Imao sam razgovore s jednom kompanijom koja je ozbiljno zainteresovana za gradnju tog dijela puta po principu koncesije. To bi značilo da investitor bude strana kompanija, a nakon gradnje naplatom putarina vraća uloženi novac. Ono što je posebno bitno naglasiti jeste to da je na adresu Federalnog ministarstva nakon razgovora stiglo pismo namjere, kojim menadžment pokazuje veliku ozbiljnost i zainteresiranost za gradnju autoceste s tri trake - kazao je Bijedić za "Dnevni avaz".

Prema njegovim riječima, gradnja autoputeva po principu koncesije najlogičnije je rješenje i velika šansa za BiH.

Iskoristiti priliku

- Osim Albanije i pojedinih dijelova istočne Evrope, infrastruktura autoputeva je završena. Velike evropske kompanije koje grade ceste imaju sve manje posla, i tu činjenicu, na obostranu korist, sklapanjem ugovora o koncesiji treba iskoristiti - navodi ministar.

Budući da je jasno da Vlada RS nije pokazala ni najmanji interes za gradnju koridora 5C od Doboja prema Bosanskom Brodu, sve je realnije da će federalne vlasti usmjeriti cestovni koridor 5C prema Tuzli.

Alternativa brza cesta

Ako dogovora o gradnji dijela autoputa, ipak, ne bude, ostaje druga varijanta, a radi se o gradnji brze ceste s dvije kolovozne trake. U oba slučaja putnicima iz tuzlanske regije prema autoputu Županja znatno bi bilo skraćeno i olakšano putovanje. Umjesto dosadašnja dva sata, iz Tuzle bi se do Županje putovalo oko 40 minuta.

(0 glasova)

Autor teksta

Zepce.Ba

Email: zepce @ zepce.ba

Web stranica: https://www.zepce.ba