BiH

Javno-privatno od Doboja do Žepča Istaknuto

Javno preduzeće Autoceste FBiH ovog mjeseca potpisat će ugovor s Međunarodnom finansijskom korporacijom, IFC, o pripremi za izgradnju dionice autoputa duge 38 kilometara metodom javno-privatnog partnerstva, piše Dnevni avaz.

Radi se o dionici između Doboja i Žepča. To će biti prvi put da se u BiH primjenjuje ova metoda za gradnju autoputa.

IFC je finansijska institucija koja je članica Svjetske banke i ona će biti konsultant na ovom projektu.

Očekuje se da Svjetska banka djelimično finansira ovaj projekt te da će se priključiti i EBRD, Evropska banka za obnovu i razvoj. Osim toga, dio novca za projekt uložila bi kompanija koja bi dobila posao gradnje, a vjerovatno bi to bila neka velika evropska firma.

IFC je prihvatio partnerstvo s Autocestama FBiH i nakon što ovog mjeseca bude potpisan ugovor o saradnji, počet će pripreme tendera i prateće dokumentacije.

Osim što će se prvi put promijeniti ova metoda finansiranja, ovo će ujedno biti najduža dionica do sada građena na koridoru Vc u BiH.

Do sada su raspisivani tenderi za dionice dužine do 11 kilometara. Zbog toga bi, uspije li i ovaj projekt, došlo do velikog ubrzanja izgradnje autoputeva.

Federacija BiH će, kako bi realizirala projekt s IFC -om, morati usvojiti zakon o javno-privatnom partnerstvu koji je u fazi izrade.

ocijeni
(0 glasova)
Zepce.Ba - urednik

Tel.: +387 61 189 865

Email: zepce @ zepce.ba

https://www.zepce.ba