ÂÂÂ
U Sarajevu je odrzana redovna sjednica Upravnog odbora Fondacije Arheoloski park: Bosanska piramida Sunca, na kojoj je donesena odluka o nastavku radova i tokom zime.

S velikim zadovoljstvom je primljena vijest da je grad Visoko, na prijedlog evropskog Udruzenja turistickih novinara, dobio prestiznu Povelju F.E.S.T. na Medjunarodnom sajmu turizma i ekologije odrzanom u Splitu. Znacajna uloga u dobijanju ove nagrade, svakako, pripada i Projektu istrazivanja bosanskih piramida koji je, tokom 200 dana, privukao preko 150.000 turista i posjetitelja.

Upravni odbor Fondacije je odlucio da pokrene cetvrti projekt istrazivanja prahistorijskih lokacija u BiH. Nakon Bosanske doline piramida, kamenih kugli, Kamenog hrama kod Travnika, Fondacija ce, na proljece, istrazivati i Ilirsku gradinu Posijak na Bjelasnici.
ÂÂÂ
Na sjednici je konstatovano da je, na dosadasnjim aktivnostima iskopavanja, utroseno 100.000 radnih sati uz prisustvo nekoliko desetina arheologa, geologa, geofizicara i drugih strucnjaka iz cijelog svijeta. Analize pronadjenih betonskih blokova na piramidi Sunca i kamenih terasa na piramidi Mjeseca, nedvojbeno ukazuju na njihov vjestacki karakter. U procesu medjunarodne verifikacije naucnih rezultata, Fondacija se posebno zahvaljuje egipatskim ekspertima koji su, jednodusno, potvrdili da je ljudska ruka kreirala ove znacajne arheoloske spomenike.
ÂÂÂ

Upravni odbor Fondacije je donio odluku da radovi na istrazivanju kompleksa podzemnih tunela neprekidno traju i tokom zimskih mjeseci. Na taj nacin bit ce odrzan kontinuitet radova na najvecem geo-arheoloskom Projektu u svijetu, stoji u saopstenju za javnost.

Sarajevo-x.com
24/10/2006 09:45

(0 glasova)