Nezadovoljni građani stupili su u drugu noć protesta pred zgradom Parlamenta Bosne i Hercegovine protiveći se nemogućnosti da političari donesu konačan Prijedlog zakona o jedinstvenom matičnom broju.

Veliki broj njih na demonstracijama je proveo cijeli današnji dan, a kako kažu ni umor ni moguća kiša neće ih zaustaviti u borbi za svoja prava. Ne samo da nema naznaka da bi se mogli razići, već se njihov broj i povećava.

Zvučnici i mikseta su doneseni pred Parlament, tako da se očekuje neki muzički događaj. U 22 sata je trebao početi sastanak Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, na kojem bi se trebao razmatrati plan eventualne evakuacije parlamentaraca.

Iz zgrade ne može izaći oko 1.500 ljudi, od čega 350 stranaca

Istovremeno, uposlenici Vijeća ministara poručuju da u toj zgradi traje tipična talačka kriza.

"Ono što je u početku imalo simpatije javnosti pretvorilo se u javni linč zaposlenih u institucijama koji apsolutno nemaju bilo kakve veze s zahtjevima protestanata. Osim što je zaposlenim protivpravno onemogućen izlazak i kretanje, ne dozvoljava se ili ograničava unos hrane i medicinskih potrepština. Neprihvatljivo je da se za ostvarivanje temeljnih ljudskih bori kršenjem istih tih ljudskih prava. Također, molim da obavjestite javnost, da zatočeni zaposlenici državnih institucija upravo dogovaraju podnošenje krivične prijave protiv organizatora protesta u smislu člana 191. Krivičnog zakona BiH (Uzimanje talaca), zbog oduzimanja ili ograničavanja slobodu kretanja, a za što je zaprijećena kazna zatvora od minimalno tri godine", navodi se u saopćenju za medije koje potpisuje stručni savjetnik Alvid Hubijar.

U zgradama Skupštine i Zgrade prijateljstva Grčke i BiH nalazi se oko 1.500 ljudi, od čega je 350 stranaca, među kojima su četiri osobe sa statusom visokih znavničnika UN-a. Broj ljudi kojima je neophodna medicinska pomoć još uvijek se utvrđuje. Ljekarske ekipe kojima je dozvoljeno da uđu u zgrade do sada su intervenisale u tri slučaja, međutim, među zatočenim građanima je određeni broj onih kojima je nužna složena redovna medicinska terapija zbog težih hroničnih bolesti. Inače, još uvijek nema pouzdane procjene razvoja situacije i pravca u kojem bi mogli eskalitrati protesti građana na Trgu Bosne i Hercegovine, saopćili su iz Sektora za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH.

U restoranu nema više hrane, a ponestaje i vode

Demonstrantima se obratio i guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić nudeći svoju ostavku u zamjenu za puštanje stranih bankara, koji su bili učesnici današnje skupštine EFSE-a i propustili letove za povratak u svoje domovine. Građani su odbili ovaj prijedlog.

Zbog brojnosti učesnika ovog međunarodnog bankarskog foruma restoran u zgradi Parlamentarne skupštine danas je bio u funkciji tog skupa, te su iz restorana podijelili poslednje zalihe hrane. Od prije četiri sata, kako je potvrđeno reporteru Fene, u restoranu nema hljeba, a pri kraju su i zalihe sokova i vode koje se besplatno daju onima koji su u zgradi.

Parlamentarci su većinom u svojim kabinetima u iščekivanju "deblokade" zgrade, dok su učesnici bankarskog foruma koji su doputovali iz zemalja jugoistočne Evrope zatečeni onim što im se dogodilo u Sarajevu, izašli iz sale u kojoj je jutros započeo forum i vrijeme provode po hodnicima zgrade Parlamentarne skupštine.

Zakon koji traže neće biti donesen uskoro

Podsjetimo, protesti su pokrenuti zbog slučaja tromjesečne bebe Belmine Ibrišević iz Donje Orahovice kod Gračanice, koja je hitno trebala izdavanje JMB-a, odnosno pasoša za odlazak na liječenje. Pod pritiskom medija i javnosti Vijeće ministara je donijelo privremeno rješenje o izdavanju JMB-a, ali roditelji i građani nisu zadovoljni privremenim rješenjima, koje nazivaju "mazanjem očiju".

Opsadno stanje na Trgu Bosne i Hercegovine traje cijeli dan, a na današnjem sastanku predstavnika parlamentaraca sa predstavnicima demonstranata nije dogovoreno ništa. Šanse da zakon bude donesen ravne su nuli zbog nedostatka kvoruma, odnosno odluke zastupnika iz RS-a da ne učestvuju na sjednici koja bi trebala biti održana 17. juna.

U međuvremenu je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda pozvao sve policijske strukture u našoj zemlji da hitno reaguju.

Sjednica Predstavničkog doma zakazana za danas nije održana. Parlamentarci iz RS su poručili da neće uskoro doći na posao u Sarajevo, što znači da će u narednom periodu rad Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine biti paralizovan.

(0 glasova)