U Konjicu je održana konferencija „Koalicija za jači glas male privrede“ na kojoj su sudjelovali predstavnici nevladinog sektora i institucija vlasti kao i eksperti iz domene malog i srednjeg poduzetništva (MSP). Raspravljalo se o zajedničkoj platformi MSP te zahtjevima i preporukama za poboljšanje poslovnog okruženja u BiH.

Govorili su brojni sudionici među kojima izdvajamo direktora PREDA-e Mišo Reljić, autoricu Platforme Melihu Gekić Lerić, prof. dr. Svetlanu Dušanić Gacić iz Banja Luke i prof. dr. Zdenka Klepića s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru te direktor NBR Gradačac Envera Sarvana i direktoricu UPIP Žepče Miru Jović, kao i predstavnici institucija vlasti i konkretnih poduzeća, te domaćin predsjednik Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK Tomislav Majić. Konferencija se održava u sklopu projekta „Koalicija za jači glas male privrede“, koji financira Evropska unija komisije u BiH kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA 2012).

Predsjednik Udruženja LiNK Tomislav Majić je govorio o poteškoćama malih i srednjih poduzetnika među kojim asu i ove mjere koje su navedene u Platformi. „Troškovi poreza i doprinosa u FBiH su previsoki. Sadašnja visina poreza i doprinosa na plaće i iz plaća u FBiH su u visini iznosa 69 posto, što značajno negativno utječe na ukupne troškove poslovanja i konkurentnosti gospodarstva. Zbog toga moramo pristupiti značajnijim reformama“, istaknuo je Majić te dodao kako su doprinosi socijalnim fondovima za 28,79 posto veći u Federaciji BiH nego u Republici Srpskoj.

Meliha Gekić Lerić je govorila o preporukama koje su vezane za pokretanje i zatvaranje biznisa te poslovanju poduzeća koja otežavaju brojne administrativne mjere i dozvole. Govorila je i o preporukama i mjerama za podršku poduzetništvu i smanjenju korupcije kao jedne pošasti današnjeg vremena.

Profesorica Svetlana Dušanić Gacić je govorila o zakonskim rješenjima u Republici Srpskoj i potrebi revidiranja politike poreza na plaće i druga davanja. „Poreska stopa poreza na nepokretnosti ne može biti manja od 0,05% od procijenjene vrijednosti nepokretnosti, niti veća od 0,50% od procijenjene vrijednosti nepokretnosti. Zakon je potrebno izmijeniti u smislu usvajanja jedinstvene stope poreza. Važeće zakonsko rješenje ne ide u prilog poduzetnicima, ali ni investitorima, s obzirom na to da ne postoji izvjesnost u pogledu visine iznosa poreza koji treba platiti, jer lokalne jedinice samouprave stopu usvajaju za svaku budžetsku godinu“, kazala je Dušanić Gacić.

Enver Sarvan, direktor NBR-a je govorio o preprekama za unaprjeđenje razvojnih projekata ističući da je od silnih donacija i financijskih pomoći nakon rata u BiH samo jedan mali dio otišao za ekonomski oporavak. Govorio je o mjerama za poboljšanje poslovnog okruženja i jačanja lokalnih kapaciteta.

Profesor s Ekonomskog fakulteta dr. Zdenko Klepić je istaknuo kako preporuke treba pretočiti u zakone te po njima raditi. Posebice se osvrnuo na probleme financijske prirode i kredite, nepostojanje koordinacije, loše okružje i poticaj za poduzetništvo, kao i poseban problem oko tradicijskih zanata i obrta. „Potrebno je proširiti mogućnosti prijenosa obrtnica na druge osobe – spriječiti mogućnosti zaustavljanja rada obrta zbog formalnih razloga nakon smrti obrtnika (situacija kada nitko od obitelji nema traženo obrazovanje ili obrt nije imao nikoga zaposlenog sa propisanim uvjetima). Također, potrebno je povećati fleksibilnost prijenosa obrta nakon smrti i gubitka poslovne sposobnosti, s posebnim naglaskom na situacije kada članovi obitelji ili drugi nasljednici, kao i uposlenici nemaju formalne uvjete za preuzimanje obrta (ostaviti duže od 30 dana prijelazno razdoblje za pripremu kod preuzimanja prijenosa)“, kazao je između ostalog Klepić.

Govoreći o problemima poslovanja malog i srednjeg poduzetništva ispred UPIP Žepče Mira Jović je govorila o nedostatku efikasnog sistema naplate potraživanja, čak i slučajevima pravosnažnih sudskih presuda, te visokih iznosa sredstava koja se naplaćuju za ovjeru dokumenata u općini ili kod notara. „ Takse na izdavanje različitih uvjerenja i potvrda su brojne i visoke kao što su takse za vodne doprinose, razvoj turizma, eksploataciju šuma, putove, zaštitu od prirodnih i drugih nezgoda, isticanje naziva firme, te obvezne naknade za članstvo u komorama (VTK)“, kazala je Jović.

Inače, organizatori konferencije su pored domaćina Udruženja LiNK, partnerske organizacije: Nezavisni biro za razvoj NBR Gradačac, Udruga poduzetnika i poslodavaca Žepče, Centar za promociju lokalnog razvoja PLOD Bihać, Udruženje drvoprerađivača Prijedor i Nevladina organizacija COSPE Italija, stoji u priopćenju Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK Mostar.

(0 glasova)
Označeno

Autor teksta

Zepce.Ba

Email: zepce @ zepce.ba

Web stranica: https://www.zepce.ba