Dok se još uvijek oporavljamo nakon slavlja i zadovoljstva što smo ispratili prošlu godinu koja je bila teška, ni 2015. godina nam se pretjerano ne osmjehuje. Od 1. januara 2015. godine povećane su cijene određenih proizvoda i usluga što svakako nije u skladu s prazničnim raspoloženjem. No, nije sve tako sivo jer neki proizvodi i usluge, iako su malobrojne, bit će jeftinije.

Ono što će biti udar na sva domaćinstva u BiH jeste poskupljenje električne energije. Tako će od 1. januara domaćinstva u Elektroprivredi HZHB plaćati skuplju struju 1,97 posto, dok je za kategoriju "Ostala potrošnja" cijena smanjenja za 3,59 posto. Korisnici usluga Elektroprivrede BiH plaćat će skuplju struju za 4,33 posto, a u kategoriji "Ostala potrošnja" FERK je odobrio poskupljenje od 0,88 posto. U kategoriji "Ostala potrošnja" nalaze se jaslice, vrtići, vjerski objekti, javne kuhinje.

Voda skuplja u RS-u


Voda u nekoliko gradova u Republici Srpskoj od naredne godine će biti skuplja. Prvi grad koji je najavio poskupljenje vode je Prijedor. Kubik vode za domaćinstva do danas košta 1,57 KM, umjesto dosadašnjih 1,45 KM. Cijena vode za industrijski i zanatski sektor ostaje 3,26 KM po kubiku, a za budžetske korisnike 2,48 KM. Voda poskupljuje i u Bijeljini. Od danas kubik vode košta 1,57 KM, cijena kanalizacije je 1,52 KM, a iste cijene vrijede i za privrednike, kao i ustanove u gradu. Korekciju cijene zatražila je i Banja Luka.

Kada je u pitanju grijanje, Banja Luka je najavila povećanje cijena u novoj godini.

“Savjet za privredu Grada Banja Luka je podržao ovaj nacrt uz određene sugestije. One se odnose na to da budžet mora biti rasterećen, prije svega, komunalnih subvencija i davanja, zbog niskih cijena tih usluga. Mi više nemamo pravo da od naših preduzeća, zbog jedne socijalne cijene koju imamo, stvaramo gubitaše i da manjak nadoknađujemo iz budžeta”, kazao je Slobodan Gavranović, gradonačelnik Banje Luke.
Iz KJKP Toplane Sarajevo kazali su da zbog toga što nije došlo do korekcije cijena od 2007. godine, ovo preduzeće posluje s gubicima. Cijena gasa se povećavala nekoliko puta, ali Vlada KS nije odobravala promjenu u cijeni centralnog grijanja.

"Kako se cijena centralnog grijanja nije korigovala shodno cijeni gasa , a ni gubici se u skladu sa Zakonom o komunalnoj djelatnosti nisu u potpunosti pokrivali, to je preduzeće u situaciji da ima gubitak i da nije u mogućnosti da u cijelosti izmiruje obaveze prema dobavljaču (KJKP Sarajevogas-u d.o.o.), tako da se cijelokupan sistem centralnog zagrijavanja KS može dovesti u pitanje. Dakle, cijena centralnog grijanja ne može da pokrije troškove poslovanja koji konstantno rastu zbog rasta cijene prirodnog gasa, električne energije i vode. Po svim ekonomskim principima grijanje treba da poskupi , ako poskupi gas, struja ili voda", rekao je Ženja Ljubuškić, šef Kabineta direktora KJKP Toplane.

Odluku o poskupljenju cijene centralnog grijanja donosi/utvrđuje Vlada KS na prijedlog neovisnog stručnog tijela koje je ista Vlada formirala, tako da se još ne zna da li će do korekcije doći.

Na udaru i studenti


Kategorija koja će također osjetiti udar na kućni budžet jesu studenti. Svi oni koji odluče nastaviti studije u Sarajevu, odnosno boraviti u studentskim domovima, od danas će morati izdvojiti 45 KM više nego do sada. Zeničko-dobojski, Bosansko-podrinjski i Livanjski kanton, te Republika Srpska pristali su da plaćaju 30 KM više za svoje studente, dok se od drugih kantona čeka odgovor. Ukoliko pristanu, studenti bi plaćali 15 KM više. Posljednja korekcija cijena smještaja u studentskim domovima u KS urađena je 2008. godine. Od tada su cijene električne energije, vode, komunalija i hrane drastično povećane.

Pušači su sigurno razočarani informacijom da će cijena cigareta od danas biti povećana. Cigarete će poskupjeti od 0,20 feninga do 0,70 feninga. Cijene proizvođača možete pogledati ovdje.

Kada su u pitanju poskupljenja u svijetu od danas su povećane cijene avokada, čokolade, kafe i maslinovog ulja. Također, poskupit će i cijene avionskih karata, te hotelske usluge. Razlog su suše, poplave i velike potražnja za proizvodima koji polako nestaju. Naime, zalihe kakaa i avokada su smanjene, a cijena kafe skočit će zbog suša u Brazilu. Suše su uzrokovale pad izvoza masilnovog ulja iz Italije i Španije što je dovelo do povećanja cijena.

Ljepše vijesti


BH Telecom najavio je da će od 1.01.2015. godine sniziti cijene svojih usluga. Kako nam je saopćeno iz BH Telecoma pojefitnjuju sljedeće usluge:
Za fiksnu telefonsku uslugu: sniženje cijene pristupne takse za fiksni telefonski priključak, sniženje cijene poziva prema mobilnoj mreži BH Telecoma, sniženje cijene poziva sa javnih telefonskih govornica prema mobilnim mrežama u BIH, sniženje cijene međunarodnog telefonskog saobraćaja (pozivi prema zemljama iz Zona II i Zona III).
Za mobilnu telefonsku uslugu i prijenos podataka putem mobilne mreže: sniženje cijene poziva/CSD saobraćaja prema fiksnoj mreži BH Telecoma.

Cijene M:tela ostaju nepromijenjene, dok nam iz Eroneta nisu mogli odgovoriti jer su uposlenici na kolektivnom godišnjem odmoru.

Gorivo je pojefitnilo još krajem novembra, a s obzirom da cijene nafte silaze iz dana u dan, može se očekivati da će i u BiH gorivo biti još jefitnije. Do sada je pojefitnilo za nekih 30-40 pfeninga po litri. Njaniža cijena goriva dizela zabilježena je u Bijeljini koja iznosi manje od 2 KM.

Za nadati se da će u skladu s cijenama goriva pasti i cijene prehrambenih namirnica i proizvoda koje svakodnevno koristimo.

(0 glasova)