Jučer je u Kaknju održan trening reprezentacije BiH u pružanju prve pomoći (FACE Team BiH 2015). Pored volontera Ilidže koji predstavljaju našu državu na predstojećem Evropskom takmičenju u Rumuniji, gosti su bili i iz Tešnja, Žepča i Zenice. Mladi Crvenog križa općine Kakanj su dobili samo riječi hvale za organizaciju, doček i gostoprimstvo.

Općinsku Organizaciju Crvenog križa Žepče u funkciji markiranata su predstavljali Lejla Cikotić, Ana Jurić i Senaid Ajan.

Reprezentaciju BiH čini šest djevojaka, volonterki Crvenog križa koje su pobjedom na Državnom takmičenju prve pomoći stekle pravo i priliku učešća na ovom velikom takmičenju, Almina Pezo, Medina Selimić, Adela Koso, Aldina Tucaković, Amra Muratović i Leila Plojović.

Prvenstvo se održava u Rumuniji i sastoji se od velikog broja zahtjevnih zadataka i isceniranih nesreća na kojim se očekuje da ekipe pruže adekvatnu prvu medicinsku i psihološku pomoć u što kraćem vremenskom roku.

Trening u Kaknju je održan na 12 različitih lokacija, sa raznom tematikom koja je podrazumijevala saobraćajne nesreće, nezgode na izletima i prilikom sportskih aktivnosti, nesreće na gradilištu, tuče, pucnjave, te pomoć evakuisanom poplavljenom stanovništvu i rudarima evakuisanim iz jame.

Poligoni koje su članice reprezentacije radile u Kaknju su:
1. Zemljotres koji je uzrokovao eksploziju u rudniku u kojem je bila veca grupa rudara
2. Porodicni izlet
3. Pucnjava i kradja na trgu
4. Poplave- prijem ugrozenog stanovnistva
5. Narkomanija
6. Saobracajni udes auto udarilo biciklistu
7. Rekreacija i sportske povrede
8. Arheoloske iskopine
9. Saobracajni udes kada se prilikom velike brzine i nekontrolisane voznje auto zapucalo u zid i poceli da gori
10. Reanimacija- ozivljavanje bebe i odrasle osobe
11. Građevina- rekonstrukcija fasade na zgradi
12. Tuča u kafiću

(0 glasova)

Autor teksta

Zepce.Ba

Tel.:   +387 61 189 865

Email: zepce @ zepce.ba

Web stranica: https://www.zepce.ba