Povodom obraćanja predsjednika Sindikalne organizacije privrednog društva „Krivaja Mobel“ d.o.o., Vladi Federacije Bosne i Hercegovine i premijeru Fadilu Novaliću, koje je potpisao Muhamed Mahovac, a kojim se „urgentno traži od Vlade FBiH raskid ugovora sa sadašnjim vlasnikom Ortačkom grupom, te zaštita radnika i imovine“, oglasila se i Federalna vlada.

- Obzirom na činjenicu da je IP „Krivaja“ d.o.o. u stečaju već četiri godine, što je sudski postupak u kojem je nastala i „Krivaja Mobel“ d.o.o. Zavidovići, Federalna vlada nije ovlaštena, niti se može miješati u sudski postupak. Ovo posebno zbog toga što su kupoprodajni ugovor zaključili IP „Krivaja“ d.o.o. Zavidovići u stečaju, a potpisao ga stečajni upravnik Hamdija Muratović i Ortačka grupa.

Vlada FBiH u prošlom mandatu je sa Sindikatom IP „Krivaja“ i Ortačkom grupom zaključila ugovor o regulisanju obaveza prema PIO za uvezivanje radnog staža radnika počev od 1.1.2004. do 31.12.2014. godine. Aktuelna vlada će nastaviti izmirivati  preuzete obaveze u skladu sa ovim ugovorom.

Vlada FBiH, također, podsjeća da je 10. novembra ove godine održan sastanak federalnog premijera, direktora Razvojne banke i Federalnog zavoda za zapošljavanje s predstavnicima vlasnika „Krivaje Mobel“, Sindikata, načelnika općine Zavidovići, premijera Zeničko-dobojskog kantona, s ciljem iznalaženja rješenja za probleme u kojima se nalazi ovo privredno društvo.

I ovom prilikom, kao i u brojnim drugim slučajevima, bilo da je riječ o privatnim ili kompanijama u državnom vlasništvu, ponuđena je pomoć Vlade FBiH  u restrukturiranju i ovog privrednog subjekta. Od vlasnika „Krivaje Mobel“ zatraženo je da se izjasni o prijedlogu za moguće  rješenje problema. Do danas takav prijedlog nije dostavljen Federalnoj vladi.

 S ciljem prevazilaženja postojećeg stanja, a posebno u svjetlu blokade magistralnog puta M-17 od strane radnika „Krivaje Mobel“, čime se nanose nesagledive štete po privredu i građane cijele Bosne i Hercegovine, Vlada Federacije BiH ističe da će učiniti sve, u okviru svojih zakonskih ovlaštenja, da bude pronađeno rješenje prihvatljivo zaposlenicima, kompaniji i lokalnoj zajednici, navodi se u saopćenju.

Podsjećamo, kao što su i najavili, očajni radnici preduzeća Krivaja Mobel blokirali su tačno u podne petlju Žepče na magistralnom putu M-17.

Blizu 500 radnika Krivaje-Mobel blokiralo je magistralni put M17 Zenica - Doboj na petlji u Žepču gdje traže hitno rješavanje njihovog statusa u ovom nekadašnjem privrednom gigantu.

Radnici traže raskid ugovora s vlasnikom koji je, kako nam je rekao predsjednik Sindikata radnika ovog preduzeća Muhamed Mahovac, otpustio 170 radnika, a prema jučerašnjim rješenjima otkaze je trebalo dobiti još 750 radnika.

(0 glasova)
Označeno

Autor teksta

Zepce.Ba

Email: zepce @ zepce.ba

Web stranica: https://www.zepce.ba