Demobilisani borci iz svih krajeva Federacije Bosne i Hercegovine danas protestom traže od Vlade FBiH da usvoji Rezoluciju u kojoj se nalaze tri glavna zahtjeva: jedinstven registar boraca, jedno boračko udruženje i borački dodatak.

Nekoliko stotina demobilisanih boraca okupilo se danas na stadionu Koševo odakle će se uputiti prema zgradi Vlade FBiH u Sarajevu. Mnogi od njih stigli su autobusima iz drugih gradova. Podršku su im pružili radnici Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća GRAS, Hidrogradnje i Udruženje poljoprivrednika Kantona Sarajevo.

"Ovdje sam zbog svih obespravljenih građana Bosne i Hercegovine. Poljoprivrednici su poput boraca obespravljeni. Ovi borci nemaju ni zdravstveno osiguranje, a kamoli novac za osnovne životne uvjete. Poljoprivreda je ugrožena, ogromni uvozi koji su sumnjive kvalitete. Maline koje su uništile zemlju, krave u Srebrenici uginule za deset dana i niko nije odgovarao", rekao je Kadija Tahmaz, predsjednik Udruženja poljoprivrednika KS-a.

Demobilisani borac i poljoprivrednik Hasib Delić ogorčen je što vlast za toliko godina nije donijela kvalitetan zakon o borcima.

"Mi ne želimo uzeti od nikoga, sve se može riješiti menadžerskim timom na čelu Vlade, ali nemamo mi to. Treba obrađivati zemlju, otvoriti zadruge, čipsare i praviti krompirušu, tada bi i mladi borci imali gdje raditi, a ne da svi rade od Baščaršije do Ilidže", rekao je Delić.

Nakon postrojavanja pred stadionom Koševo demobilisani borci su u koloni krenuli prema zgradi Vlade FBiH. Najavili su časne i dostojanstvene proteste. Saobraćaj će biti privremeno blokiran dok prođu, a potom će biti zatvorena Alipašina ulica dio od Higijenskog zavoda pa do bivše Američke ambasade. Došli su borci iz raznih krajeva.

Njihovo ogorčenje trenutnim stanjem dijele njihovi saborci iz Mostara koji nisu dobili dozvole za okupljanje.

"Što policija nije branila kad sam 1992. uzeo pušku da branim zemlju, dok sam krvario? I oni su jučer isto protestovali, što se sad bune?", pitao je jedan Mostarac.

Glavno okupljanje zakazano je ispred zgrade Vlade FBiH u 12 sati.

Stanko Karlušić, jedan od demonstranata, za Klix.ba je izjavio da je na ovim protestima, za razliku od prošlih, prisutan veći broj ljudi, među kojima su poljoprivrednici i penzioneri.

Podsjećamo, nekoliko stotina demobilisanih boraca okupilo se 25. aprila ispred zgrade Vlade FBiH tražeći ostavku ministra za pitanja boraca u FBiH Salke Bukvarevića, usvajanje rezolucije Savjeta branilaca u kojoj su iznijeli zahtjeve, između ostalog, uvođenje mjesečnog dodatka za borce i to za svaki mjesec proveden u odbrani BiH, koji ne može biti manji od minimalne penzije u FBiH.

Temeljne boračke organizacije Federacije, kao i Odjel za branitelje HVO-a i Domovinski rat HNS-a ogradili su se od najavljenih protesta.

Zbog najavljenih protesta od 11 sati je obustavljen saobraćaj na dijelu ulice Alipašina (od raskrsnice s ulicom Maršala Tita do raskrsnice s ulicom Betanija).

(Klix)

(0 glasova)

Autor teksta

Zepce.Ba

Email: zepce @ zepce.ba

Web stranica: https://www.zepce.ba