Prema takvimu Rijaseta Islamske zajednice u BiH prvi dan ovogodišnjeg ramazanskog posta 1437. hidžretske godine je u ponedjeljak, 6. juna, dok će se prvi teravih namaz klanjati u nedjelju, 05. juna. Ove godine, odnosno hidžretske 1437. godine, kako je navedeno iz Uprave za vjerske poslove Rijaseta, po islamskom kalendaru Ramazan ima 29 dana.

Ramazan, također u drugim jezicima Ramadan, Ramzan, Ramadhan ili Ramathan, deveti je mjesec islamskog kalendara, i muslimani svijeta ga uzimaju za mjesec posta kako bi obilježili prvu objavu Kur'ana poslaniku Muhammedu, a.s, prema islamskom vjerovanju. Ovo godišnje poštivanje je jedno od Pet stubova islama. Mjesec traje 29–30 dana zavisno od vizualnih promatranja polumjeseca, prema informacijama iz brojnih hadisa.

Riječ Ramadan dolazi od arapskog korijena ramiḍa ili ar-ramaḍ, što znači spaljenost ili suhoća. Post je farz (obavezna dužnost) za odrasle muslimane, osim onih koji pate od bolesti, putuju, ili su stariji, trudni, majke koje doje, imaju dijabetes ili idu kroz menstrualni ciklus. Post Ramazana je učinjen obaveznim (wādžib) tokom mjeseca Ša'bana, u drugoj godini nakon što su muslimani migrirali iz Mekke u Medinu. Fetve su bile izdate koje opisuju da muslimani koji žive u regijama sa prirodnim fenomenima kao što su ponoćno sunce ili polarna noć trebaju pratiti vremensku zonu Mekke.

Posti se od zore do zalaska sunca, a u tom periodu muslimani se ustežu konzumiranja hrane, pijenja tečnosti, pušenja, i sudjelovanja u seksualnim odnosima sa suprugom. Muslimanima je također naređeno da se suzdrže od grešnog ponašanja koje može negirati nagradu posta, kao što je lažan govor (uvrede, ogovaranje, psovanje, laganje, itd.) kao i tuča/svađa. Hrana i piće se serviraju dnevno, prije zore i nakon zalaska sunca. Spiritualne nagrade (thawab) za post su, vjeruje se, također umnožene tokom mjeseca Ramazana. Post za muslimane tokom Ramazana obično sadržava povećan broj namaza (molitvi) i recitiranja Kur'ana.

U ovom odabranom mjesecu nalazi se noć Lejletu-l-kadr u kojoj je ljudima počelo spuštanje Božije objave Kur´ana i noć Bedra, historijskog događaja koji je snažno usmjerio povijest islama.

Povodom mjeseca ramazana, koji nastupa sa večerašnjim zalaskom sunca, ramazansku poruku vjernicima uputio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović.

Ramazansku poruku Reisu-l-uleme prenosimo u cjelosti:

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog.

Hvala Allahu Uzvišenom, po Čijoj odredbi svijet postoji i u Čijoj milosti sve opstoji.

Hvala Mu za opskrbu i blagodati koje nam daje.

Neka su mir i dobro nad svim vjerovjesnicima i nad Muhammedom, a.s., njegovom časnom porodicom i plemenitim sljedbenicima.

Braćo i sestre.

Mi muslimani svjedočimo Allahovu jednoću.

Čvrsto vjerujemo da On sve vidi, sve čuje i sve zna. On je iznad svake potrebe.

Neovisan je od stvorenja i njihovih potreba. Njega ništa ne obuhvata, a On obuhvata sve.

Naši namazi, naš post i milostinja koju dajemo sredstva su kojima iskupljujemo naše pogreške, osnažujemo ličnosti, savladavamo nevolje, prekidamo samoću i jačamo vrline.

I ramazan je put kojim ćemo učvrstiti našu vjeru. On nastupa danas, poslije akšam namaza.

To je mjesec u kome se potpuno predajemo Allahu, skrušenom bogobojaznošću i dubokom ljubavlju.

Postit ćemo s vjerom da ćemo iz ramazana izaći osvježeni i okrijepljeni, ojačani novom nadom da je dobro u nama osnažilo i da je mir među nama blizu.

U ramazanu je naša snaga. Ojačajmo i omekšajmo naša srca u ovome mjesecu.

Otvorimo ih: da u njih uđe svjetlo Allahove vjere, ta iskra koja će nas učiniti boljim, snažnijim, plemenitijim, darežljivijim i pravednijim.

Neka u ovome mjesecu očvrsnu naše porodice. Neka se ljubav u njima raširi, a plemenitost i samilost postanu načini komunikacije među članovima.

Ohrabrimo se u borbi za dobrobiti našeg društva. Naš je poziv da svako od nas učini ono što najbolje umije da ono bude društvo dobrih i zadovoljnih ljudi, sretnih i sigurnih u svojoj domovini i u svojim  domovima.

Neka nas najbolji i najhrabriji u tome predvode.

Braćo i sestre.

Provedimo ramazan u ibadetu, iskrenoj i dubokoj pobožnosti. Neka naša dobra djela budu putokaz i drugima, da se dobro na ovom svijetu poveća.

Učinimo puno više da postanemo bolji, da budemo radost ljudima i bliži braći i sestrama.

Od Boga ištem puno ramazanskog dobra i bereketa muslimanima i svim ljudima u Bosni i Hercegovini i Sandžaku, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i iseljeništvu.

Neka nam svima ramazan donese mir, dobro i sreću.

Ramazan šerif mubarek olsun!

U nastavku pogledajte ramazansku vaktiju preračunatu za opštinu Žepče.

(0 glasova)
Označeno

Autor teksta

Zepce.Ba

Email: zepce @ zepce.ba

Web stranica: https://www.zepce.ba