Na sjevernoj Zemljinoj polulopti 21. juna u 00.34 sati nastupilo je ljeto, a u isto vrijeme za stanovnike južne polulopte počinje zima.

"Prema dostupnim prognostičkim materijalima, ljeto 2016. godine (period 1. juni – 31. august) na prostoru Bosne i Hercegovine bi trebalo biti toplije u odnosu na prosječne vrijednosti, s pozitivnim temperaturnim odstupanjima koja će biti izraženija u prvoj polovini ljeta i u kontinentalnom dijelu zemlje" - kazao je Feni stručni saradnik u Sektoru primijenjene meteorologije Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH Bakir Krajinović.

Naveo je  da će s odmicanjem ljeta, pozitivna odstupanja temperature zraka biti manje izražena. U Bosni i jugozapadnoj Hercegovini izgledno je da će august biti nešto topliji od uobičajenog za 1-2 °C, dok će na krajnjem jugu zemlje taj period biti u granicama normalnih temperaturnih vrijednosti.

Dodao je da “iako se očekuje toplije ljeto u odnosu na višegodišnji prosjek, to ne znači da se u potpunosti može isključiti pojava kraćih hladnijih perioda”.

Padavine će biti neravnomjerno raspoređene i uglavnom u granicama ili nešto malo ispod prosjeka, pri čemu će lokalne nestabilnosti ponegdje praćene grmljavinom, uobičajene za ovaj dio godine, biti češća pojava tokom juna. Juli i august u pogledu padavina, također neće značajnije odstupati od prosjeka.

(0 glasova)
Označeno

Autor teksta

Zepce.Ba

Tel.:   +387 61 189 865

Email: zepce @ zepce.ba

Web stranica: https://www.zepce.ba