I dalje je u toku realizacija uporednog mjerenja energije, s ciljem identifikacije postignutih ušteda u pet odabranih škola na kojima su implementirane energijski efikasne mjere u 2016. godini. Navedene aktivnosti se realiziraju u okviru najvećeg projekta energijske efikasnosti u Bosni i Hercegovini, BEEP (Bosnia Energy Efficiency Project), sa ciljem očuvanje toplotnog komfora u javnim obrazovnim objektima u FBiH.

Škole koje učestvuju u mjerenju uštede toplotne energije su: OŠ "Hašim Spahić" Ilijaš, OŠ "Zahid Baručija" Vogošća, OŠ "Musa Ćazim Ćatić" Zenica, Srednja mješovita škola Žepče i  Prva osnovna škola Zavidovići. Rezultati projekta uporednog mjerenja parametara energijske efikasnosti u ovim školama u  prvih dva mjeseca  mjerenja su pokazali da je na prvom mjestu po ostvarenoj uštedi toplotne energije i dalje OŠ "Hašim Spahić" iz Ilijaša. Ostale škole koje učestvuju u projektu primjena energijskih efikasnih ponašanja su značajno napredovale u uštedi toplotne energije u odnosu na protekli period, ali su i dalje ostvarile nižu vrijednost uštede u odnosu na školu iz Ilijaša.

Mjerenja ušteda potrošnje toplotne energije traje do 15. aprila ove godine. Škola koja u navedenom periodu mjerenja ostvari najveće uštede energije predviđene navedenom metodologijom, na kraju mjerenja dobiće poticaj za kontinuirani rad i zalaganje - mobitel android i thermal imaging kameru za smartphone.

(0 glasova)

Autor teksta

Zepce.Ba

Email: zepce @ zepce.ba

Web stranica: https://www.zepce.ba