Podsjećajući da je imunizacija jedna od nedvojbeno i dokazano najuspješnijih i najisplativijih javnozdravstvenih mjera koja svake godine spasi više od dva miliona života u svijetu, svake godine u posljednjoj sedmici aprila zemlje članice Svjetske zdravstvene organizacije, uključujući Bosnu i Hercegovinu, obilježavaju Evropsku sedmicu imunizacije (ESI).

Osnovni cilj obilježavanja ESI jeste podizanje svijesti o potrebi i pravu svakog djeteta da se zaštiti od bolesti koje se mogu spriječiti vakcinacijom.

Organizirano provođenje programa imunizacije u BiH ima dugu tradiciju i upravo zahvaljujući programu su brojne zarazne bolesti na ovim prostorima potpuno iskorijenjene. Međutim, posljednjih godina na području Federacije BiH se bilježi pad obuhvata imunizacijom i to značajno ispod preporučenog nivoa Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) koji iznosi 90-95%, što povećava rizik od pojave epidemija vakcinalno preventabilnih bolesti u FBiH.

Zbog toga su svi stručni skupovi koji se organiziraju u sklopu obilježavanja ESI usmjereni na aktuelnu situaciju i mjere za poboljšanje obuhvata imunizacijom. S tim u vezi, održane su sjednice stručnih savjetodavnih tijela za imunizaciju i zarazne bolesti, kao i sastanci sa vodećim ekspertima iz ove oblasti iz Evropskog ureda SZO, te su predložene mjere za povećanje obuhvata imunizacijom u FBiH.

Centralni stručni skup kojem prisustvuje više od 80 stručnjaka iz oblasti imunizacije održava se u utorak, 25. aprila, u organizaciji Federalnog ministarstva zdravstva, Zavoda za javno zdravstvo FBiH, a u saradnji sa SZO i UNICEF-om.

Predstavnica UNICEF-a u BiH Geeta Narayan tim povodom naglasila je važnost održive pokrivenosti imunizacijom kroz kvalitetne zdravstvene sisteme koji dopiru do svakog djeteta.

„UNICEF u Bosni i Hercegovini je zabrinut zbog veoma niske pokrivenosti imunizacijom. Kao što smo nedavno vidjeli na primjerima iz drugih dijelova Evrope, tako niske stope pokrivenosti mogu dovesti do javnozdravstvenih kriza, uključujući izbijanja epidemija morbila i drugih bolesti koje se mogu spriječiti. Neophodno je osigurati da postoje tačne i pouzdane informacije o koristima vakcinacije, bazirane na dokazima i dostupne svim roditeljima i zdravstvenim profesionalcima. Razvoj programa imunizacije morao bi biti prioritet tako da svako dijete u BiH može dobiti jednake šanse za dobar početak u životu.“ – izjavila je Narayan.

Ured SZO u BiH ističe da je zahvaljujući vakcinaciji u periodu od 2010. do 2015. godine spriječeno najmanje 10 miliona smrti.

„Vakcine su jedna od najboljih priča o uspjehu moderne medicine. Taj uspjeh je izgrađen na dugoj istoriji istraživanja i inovacija, gdje istraživačka nauka donosi najsavremenije produkte, a nauka rada na terenu vodi ka postizanju univerzalne pokrivenosti vakcinama“ – istakli su iz Ureda SZO u BiH.

(ZaSvakoDijete.ba)

(0 glasova)

Autor teksta

Zepce.Ba

Email: zepce @ zepce.ba

Web stranica: https://www.zepce.ba