Usvajanjem Nacrta zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u FBiH završen je još jedan ključan korak ka konačnom usvajanju ovog sveobuhvatnog zakona koji bi građane naše zemlje zaštitio od štetnih posljedica koje proizlaze iz konzumiranja duhana i izloženosti duhanskom dimu.

Ovim činom završena je još jedna važna faza u proceduri predlaganja novog zakona, a ono što slijedi je javna rasprava u koju se mogu uključiti svi građani i zainteresirane strane.

"Drago nam je da su parlamentarci i parlamentarke FBiH, ovaj put zastupnici u Domu naroda, još jednom pokazali da mogu raditi u interesu građana i prepoznati pitanja koja su od velikog značaja za dobrobit svih nas. Sada je pravo vrijeme da se svi zainteresirani građani uključe u javnu raspravu i daju svoj doprinos podršci novom zakonu. Žao nam je što su parlamentarci bez ikakvog argumentiranja produžili javnu raspravu na 90 umjesto 30 dana,te time nisu prepoznali i uvažili zahtjeve većine građana koji podržavajuzakon i traže njegovo hitno usvajanje", poručili su iz Udruženja PROI.

Podsjećamo, neposredno prije posljednje sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH krajem aprila, zabilježeno je lobiranje predstavnika duhanske industrije na sjednicama klubova naroda što je izazvalo rekaciju Partnerstva za BiH bez duhanskog dima uključujući i Udruženje PROI, ali i reakciju brojnih međunaronih nevladinih i javno-zdravstvenih organizacija. U pismu upozorenja koje je tom prilikom upućeno parlamentarcima FBiH i drugim donosiocima odluka posebno je naglašeno kršenje člana 5.3 Okvirne konvencije o kontroli duhana i potreba sprječavanja daljih kršenja u budućnosti.

"Već smo evidentirali pokušaje duhanske industrije da modifikuje zakon, posebno u smislu zagovaranja za odvojene prostorija za pušače. Još jednom naglašavamo da odvojeno prostorije nisu dovoljna zaštita od duhanskog dima. Osim toga, uvođenje ovih prostorija bi se vrlo brzo pokazalo kao ekonomski neisplativo imajući u vidu svjetski trend potpunog ograničavanja upotrebe duhanskih proizvoda u zatvorenim javnim prostorima. Sve ovo su sami neki od brojnih razloga zbog kojeg odvojene prostorije nisu dobro rješenje i zbog kojih su i izostavljene u trenutnom tekstu Nacrta zakona", naglasili su iz Udruženja PROI i dodali kako iako je završen još jedan ključan korak za konačno usvajanje zakona, moramo biti svjesni opasnosti koju lobiranje duhanske industrije predstavlja u daljem procesu.

Jučer je obilježen i Svjetski dan bez duhana kojom prilikom je u Historijskom muzeju BiH u Sarajevu otvorena izložba “Duhan - prijetnja razvoju u BiH “ koju je organizovalo Udruženje PROI u saradnji sa Delegacijom EU u BiH, Švicarskom amabasadom i Svjetskom bankom. Uz prisustvo amabsadora Lars-Gunnar Wigemarka, šefa Delegacije EU u BiH i specijalnog predstavnika EU u BiH, uz predstavnike Svjetske zdravstvene organizacije, Svjetske banke i međunarodnih i vladinih institucija iz Federacije BiH, još jednom je naglašena hitnost i nužnost uvođenja svebouhvatnog zakona o kontroli duhana.

Svi koji žele saznati više o procesu donošenja novog zakona mogu se informirati na zvaničnoj web stranici kampanje "Smeta Mi" www.smetami.ba ili zvaničnoj Facebook stranici. Kampanja "Smeta MI" je prva javna kampanja iz oblasti kontrole duhana u BiH, a inicirana je od strane Udruženja PROI u okviru projekta "Ostvarivanje ljudskih prava i temeljnih sloboda kroz kontrolu duhana" kojeg finansira Evropska unija kroz Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava u iznosu od 157,600.00 eura.

(0 glasova)
Označeno

Autor teksta

Zepce.Ba

Email: zepce @ zepce.ba

Web stranica: https://www.zepce.ba