Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović večeras stiže u Sarajevo kako bi sutra započela zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini. Hrvatska predsjednica prvo će se sastati s članovima Predsjedništva BiH s kojima će razgovarati o odnosima i otvorenim pitanjima između dviju država.

Fokus njenog drugog posjeta bit će prostori naseljeni Hrvatima, odnosno Srednja Bosna i Bosanska Posavina te brojni franjevački samostani i kulturno – obrazovni lokaliteti pod njihovom upravom. Uz Sarajevo, predsjednica će posjetiti Tuzlu, Derventu, Žepče, Novu Bilu, Vitez i Orašje.

Za srijedu, 17.01. planiran je svečani doček u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine gdje će se odmah održati i sastanak. Nakon toga, susrest će se s predstavnicima Parlamentarne skupštine oba doma te predsjednikom Vijeća ministara, Denisom Zvizdićem.

Potom slijede susreti s vrhbosanskim nadbiskupom, mitropolitom Vinkom Puljićem, predstavnikom Europske unije u BiH, ambasadorom Larsom-Gunnarom Wigemarkom, a potom i s delegacijom Majki Srebrenice.

Za četvrtak, 18.01. predviđen je posjet Srednjoj Bosni. Predsjednica će pohoditi franjevački samostan Guča Gora, tvornicu furnira “Palavra” i Hrvatsku bolnicu “Fra Mato Nikolić” u Novoj Bili, grad Vitez i Katolički školski centar “Don Bosco” u Žepču. Drugi dan posjeta zaključit će posjetom Tuzli gdje će se susresti s predsjednikom Vlade Tuzlanskog kantona i gradonačelnikom.

Posljednjeg dana svog posjeta obići će Katoličko školski centar “Sveti Franjo” te franjevački samostan Svetog Petra i Pavla u Tuzli, a potom se uputiti u Orašje i Derventu.

(0 glasova)

Autor teksta

Zepce.Ba

Email: zepce @ zepce.ba

Web stranica: https://www.zepce.ba