Borci koji su protestvovali u Žepču nakon 16 sati blokade, jutros oko 3 sata, nakon razgovora s policijom, deblokirali su magistralni put M-17, a deblokada je tri sata poslije nastupila i na Blatuškoj petlji u Zenici. Borci su istakli kako ih je policija upoznala da je deblokiran put i kod Žepča, te da će morati iskoristiti zakonske ovlasti, ako sami ne odblokiraju put, zbog čega je oko 150 boraca samovoljno se povuklo s ceste.

Jutros je odblokiran saobraćaj na planinskom prevoju Ivan.

Od 12,00 sati borci u Karušama su nakon razgovora sa policijskim odblokirali i ovu saobraćajnicu u mjestu Doboj-Istok.

U blokadi je još uvijek raskrsnica Šićki Brod kod Tuzle te se očekuje da i to bude odblokirano u narednih nekoliko sati.

Treba istaći i da su brojni građani duže od 15 sati bili blokirani u kolonama nakon što su bivši borci od jučer blokirali neke od ključnih raskrsnica u FBiH, kako bi od vlasti tražili usvajanje zakona o regulisanju boračkog statusa, borački dodatak i jedinstveni registar boraca.

Sinoć se premijer FBiH Fadil Novalić održao i press konferenciju s resornim ministrom Salkom Bukvarevićem, poručivši da Vlada FBiH nema novac da udovolji zahtjevima boraca te da građani u FBiH ne smiju ispaštati.

(1 Glasaj)

Autor teksta

Zepce.Ba

Email: zepce @ zepce.ba

Web stranica: https://www.zepce.ba