Printaj ovu stranu
BiH

Dobre vijesti za online kupce: Od naredne sedmice nema dažbina za pošiljke do 300 KM

By April 19, 2018 2318
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je Odluku o ostvarivanju prava na oslobađanje uvoznih i izvoznih dažbina početkom februara, a jučer je ova informacija objavljena u Službenom listu Bosne i Hercegovine.

Ranije je najavljeno da će primjena ove Odluke početi osmog dana od dana objave u Službenom listu Bosne i Hercegovine, a Odluka je objavljena jučer, što znači da će od naredne sedmice građani Bosne i Hercegovine moći naručiti robu u vrijednosti do 300 KM bez plaćanja dažbina.

Podsjetimo, po ranijim propisima građani BiH su za paket iz inostranstva čija je vrijednost veća od 50 KM morali plaćati dažbine.
U skladu s pomenutom Odlukom došlo je do određenih izmjena kada su u pitanju visine iznosa za koje je predviđeno oslobađanje od plaćanje carine za privatna lica.
 
Trenutno, kada ulazimo u BiH autom ili nekim drugim prijevoznim sredstvom, imamo pravo na oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina na robu koju unosimo u ličnom prtljagu za vlastite potrebe do vrijednosti od 200 KM. Početkom primjene nove Odluke ta vrijednost se povećava do iznosa od 600 KM.

Član 24. (Roba zanemarive vrijednosti)

1. Od plaćanja uvoznih dažbina oslobađa se roba zanemarive vrijednosti sadržana u pošiljci poslanoj direktno iz druge države primaocu u Bosni i Hercegovini (član 207. tačka a) alineja 11) Zakona).

2. U svrhu primjene stava (1) ovog člana, "robom zanemarive vrijednosti" smatra se roba čija je ukupna vrijednost do 300,00 konvertibilnih maraka po pošiljci.

3. Oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina ne odobrava se za:

- alkoholne proizvode,

- parfeme i toaletne vode,

- duhan i duhanske proizvode.

ocijeni
(0 glasova)
Zepce.Ba - urednik

Tel.: +387 61 189 865

Email: zepce @ zepce.ba

https://www.zepce.ba

Povezani članci (po oznakama)