Samopoštovanje je slika o sebi. To je način na koji vrednujemo ono što činimo, ono što jesmo i rezultate koje postižemo. Imati samopoštovanje znači držati do sebe, vjerovati u sebe, dopustiti si greške i na njima učiti, poštivati druge, prihvatati svoje dobre i loše strane, misliti pozitivno, imati dobar odnos prema drugima.

Zadaća je svakog roditelja odgojiti zrelu, emocionalno stabilnu ličnost. Da bi se dijete razvilo u takvu osobu, važno je da stvori pozitivnu sliku o sebi, da stekne samopouzdanje i samopoštovanje i prihvati sebe sa svim svojim manama i vrlinama. To se može jedino uz bezuvjetnu ljubav, podršku i prihvatanje roditelja. Zato je važno s djecom razgovarati, slušati, prihvatiti, ohrabrivati i poticati djecu, tj. pokazati da vidimo njihove dobre strane.

Samopoštovanje igra važnu ulogu u napretku i uspjehu u životu svakog ljudskog bića. Način na koji dijete vidi sebe, znatno utječe na njegove osjećaje i njegov rad. Jedan od najsigurnijih načina stvaranja visokog samopoštovanja kod djece su roditelji koji i sami imaju visoko samopoštovanje te im služe kao izvrstan primjer. Pri odgoju djece (budućih roditelja s visokim samopoštovanjem) važno je sljedeće:

- Biti strpljiv i posvetiti im svoje vrijeme
- Prihvatati ih (sa svim manama i vrlinama)
- Vjerovati u njih i to im pokazati
- Zajedno jasno određivati pravila i obaveze uz razumna očekivanja
- Uvijek biti dosljedan
- Priznati grešku i insistirati na iskrenosti
- Ne potcjenjivati njihove sposobnosti i umanjivati njihov uspjeh
- Pohvaliti za dobro, a razgovarati o lošem
- Zaboraviti ismijavanje, ponižavanje, nadimke i fizičko kažnjavanje
- Odgajati ih s ljubavlju.

Sa-X

(0 glasova)

Autor teksta

Zepce.Ba

Email: zepce @ zepce.ba

Web stranica: https://www.zepce.ba