Mladi Bišćanin Adnan Babić (21) nudi rješenje za gužve u saobraćaju. Osmislio je softver koji rad semafora prilagođava intenzitetu gužve u saobraćaju.

Tako će, objasnio je Adnan u razgovoru za bh. novinsku agenciju Patria, zeleno svjetlo na semaforima sa njegovim softverom, najduže „držati“ ujutro, kada su gužve u sobraćaju i najveće, tokom dana ono će trajati nešto kraće, dok će se zeleno i crveno svjetlo češće izmjenjivati uvečer, kada je i saobraćaj slabiji.

Adnan je za ovaj patent 2011. godine u Ženevi i Parizu dobio srebrenu medalju, na sajmu inovacija. Sada čeka investitora koji bi uložio novac za serijsku proizvodnju ovog softvera.

Ali to nije sve. Pametni softver za semafor ovog Krajišnika ima i daljinsko upravljanje, koji može koristiti vozačima kola hitne pomoći.

“Vozač hitne pomoći može sam, uz pomoć mobilnog telefona, sebi osigurati zeleni val i na taj način izbjeći gubljenje vremena na semaforu” pojasnio je Adnan za NAP.

Mladi Bišćanin je apsolvent na Tehničkom fakultetu u Bihaću, a inovacijama se bavi još od malih nogu. Inspiraciju za pametni semafor dobio je, kaže, posmatrajući semafore na centralnoj raskrsnici u svom gradu, pored kojih svakodnevno prolazi.

“Semafor ponekad uzrokuje veće gužve u saobraćaju nego što bi gužva bila da nema semafora. Zbog toga sam mislio da oni ipak trebaju biti malo pametniji”, rekao je Adnan za NAP.

“Čudno je da se postojeće stvari trebaju samo malo unaprijediti, pa da život bude mnogo lakši. Ali, eto, to se ipak ne dešava tako često”, kaže ovaj inovator.

Najveće inovacije današnjice, objašnjava Adnan, jednostavne su i nastale su slučajno. No, sama ideja, kaže on, ne pada baš sa neba.

“Koliko god ideja bila jednostavna i logična, iza nje stoje sati razmišljanja, praktičnih pokušaja da se nešto napravi”, kaže Adnan.

(0 glasova)