U okviru projekta „Muzika spaja" u subotu 15. septembra ispred Doma kulture u Žepču započela je turneja Gradskog orkestra „Stolac“, koja se nakon Žepča nastavlja u Brčkom, Prijedoru, Bihaću, Bugojnu, Jajcu i Trebinju.

Gradski Orkestar „Stolac“ broji 35 članova, a njihova posebnost je u tome što ne priznaju nikakve podjele kako dobne i spolne tako ni nacionalne.

Prema riječima Antonije Maleš Pljevljak koja dolazi iz Međunarodne organizacije za migracije, Stolac je sredina koja se još uvijek bori s nacionalnim razlikama i nerijetko mladi kao i u drugim bh. gradovima nemaju priliku sudjelovati u istim aktivnostima, no Gradski orkestar „Stolac“ je kako kaže primjer da su razlike premostive i da muzika spaja.

Svrha i cilj projekta „Muzika spaja“ jest promoviranje zajedništva prijateljstva i svih onih drugih aktivnosti koje pružaju mladima da vide da postoji alternativa svim negativnim društvenim dešavanjima koja su prisutna u našem društvu“, istaknula je Maleš Pljevljak.

Također, turneja „Muzika spaja“ će biti dio dokumentarnog filma „Kome trube trube?“ koji će biti premijerno prikazan nakon završetka turneje po bosanskohercegovačkim gradovima.

(0 glasova)

Autor teksta

Zepce.Ba

Tel.:   +387 61 189 865

Email: zepce @ zepce.ba

Web stranica: https://www.zepce.ba