Obična domena možda će vas koštati nekih 12 dolara, ali ne ako tražite jedinstvenu domenu koja jednom rječju obuhvata određenu industriju u svijetu weba.

Najpopulanije domene, od business.com, preko sex.com do shopping.com dolaze sa astronomskim ciframa. Magazin Entrepreneur donosi listu najskupljih domena na svijetu.

1999. godine, domena Business.com prodala se za 7,5 miliona dolara, a samo 8 godina kasnije ista domena postala je vlasništvo Dex One Korporacije za nevjerovatnih 345 miliona dolara. To je ujedno i rekordna cijena plaćena za domenu.

Domena Insure.com (Osiguraj), danas web site koji nudi informacije o kvotama za životno, zdravstveno i auto osiguranje, 2009. godine prodala se za 16 miliona dolara. Godinu prije domena Fund.com (Fond) prodala se za 10 miliona dolara.

Pornografija Online industrija koja obrće milijarde dolara godišnje svakako ima svoje najskuplje domene.

2007. godine, multimedijalna i investicijska firma MXN Limited kupila je domenu Porn.com za oko 9,5 miliona dolara. Nedavno, u novebru 2010. godine, Clover Holdings kupio je domenu Sex.com za 13 miliona dolara.

Domenu Sex.com 1994. godine registrovao je Gary Kremen, osnivač popularne stranice za upoznavanje Match.com.

Pivo, vina i razna alkoholna pića su očite mašine za pravljenje novca restoranima i barovima, a što se tiče domena, i tu jako dobro stoje.

1999. godine, VirutalVineyard.com kupio je domenu Wine.com (Vina) za gotovo 3 miliona dolara. 2004. godine, domena Beer.com (Pivo) kupljena je za 7 miliona dolara, a dvije godine kasnije domena Vodka.com prodata je za 3 miliona dolara.

Tehnologija možda jeste osnovna domena, ali Internet.com je jedna od najskupljih u ovoj, a i u svim kategorijama.

Od 2009. godine Internet.com domenom gazduje QuinStreet, marketing kompanija koja je pomenutu domenu kupila za 18 miliona dolara.

Domena DataRecovery.com prodala se za 1,66 milona dolara, dok je domena Computers.com postala vlasništvo za respekatbilnih 2,1 miliona dolara.

Internet sve više postaje i mjesto za kupovinu, odnosno online kupovinu, pa oni koju su u ovom biznisu uvijek tragaju za dobrim domenama.

2008. godine, domena Clothes.com (Odjeća) prodala se za 4,9 milona dolara, a iste godine domena Shopping.de (Kupovina) kupljena je za 2,8 miliona dolara.

Interesantno je da je domena Camera.com stekla cijenu od 1,5 miliona dolara, dok je domena Diamond.com (Dijamant) prodata za odličnih 7,5 miliona dolara.

Naravno, online kupovina za djecu je odličan biznis u modernom svijestu. 2009. godine, popularna kompanija za proizvodnju dječijih igračaka Toys ‘R’ Us kupila je domenu Toys.com (Igračke) za 5,5 miliona dolara, cijena za koju eksperti kažu da je relativno mala i to zbog recesije koja je te godine harala Amerikom. 2006. godine, kompanija koja se specijalizovala za online prodaju slatkiša, G&J Holdings, kupila je domenu Candy.com (Slatkiši) za 3 miliona dolara.

(0 glasova)

Autor teksta

Zepce.Ba

Tel.:   +387 61 189 865

Email: zepce @ zepce.ba

Web stranica: https://www.zepce.ba