Vjernici koji poštuju julijanski kalendar danas proslavljaju Vaskrs, praznik kojim se slavi Hristovo vaskrsnuće.

Hrišćanski praznik Vaskrs, kojim se obilježava Isusovo vaskrsenje iz smrti obiluje običajima koji posebno raduju najmlađe. Kod pravoslavnih hrišćana Vaskrs pada najranije 4. aprila ili najkasnije 8. maja.

Vaskrs je najveći hrišćanski praznik. Toga dana je Isus Hrist vaskrsao iz mrtvih i svim ljudima dao vječni život jer i njihova duša vaskrsava nakon smrti. Vaskrs je pokretni praznik što znači da nije svake godine na isti datum, ali je uvijek nedjeljom.

Vaskrs se obilježava tri dana. Veliki petak (jedini dan kad u hrišćanskim crkavam nema službe), Velika subota i Vaskrs.

Najznačajnije je ponoćno bdijenje između subote i nedjelje kada treba biti u crkvi i u ponoć se čestita riječima: "Hristos vaskrse!", a odgovara se sa: "Vaistinu vaskrse".

Nakon liturgije u crkvi započinje vrijeme mrsa i prestanak posta i zato je običaj da vaskršnji ručak započne u vrijeme kad je običnim danima doručak. Najprije su uzima vaskršnje jaje i svi se ukućani međusbono kucaju crvenim jajima, a polupanima se omrse.

Vaskrs je praznik koji se najviše raspoznaje po crvenom jajetu. Jaje se smatra univerzalnim simbolom početka nečega jer iz njega nastaje život. Kod Srba postiji bezbroj vjerovanja i običaja u kojima jaje ima životnu ulogu. Ono se stavlja u prvu brazdu, u žito prilkom sijanja, jaje je odbrana od uroka i čuva se čitavu godinu kao čuvar kuće. Prvo ofarbano jaje se zove strašnik i ono se čuva čitave godine.

Христос воскресе !

(0 glasova)

Autor teksta

Zepce.Ba

Email: zepce @ zepce.ba

Web stranica: https://www.zepce.ba