U subotu navečer, 26. oktobra 2013. godine u Zagrebu je organizovano prvo Še’ersko prelo. U prepunoj dvorani svadbenog salona restorana ”Ćurak” u Rugvici okupilo se preko 800 posjetioca.

Zaljubljenici izvornih običaja uživali su u šestosatnom kolažnom programu u kojem su se smjenjivali brojni izvođači izvornih pjesama. Uz poznate izvorne grupe: “Braća Kapular”, “Baščovani”, ”Bracini Bećari”, “Plehanski odjeci”, ”Zvuci rodnog kraja”, “Kumovi Šeerci” i drugi, najviše pažnje je privukao nastup HKUD ”Gromovnik” iz Novog Šehera. U tri zasebna scenska nastupa, Gromovnici su izveli splet hrvatskih kola maglajsko-žepačkog kraja, muško i žensko pjevanje, pjevanje uz tepsiju, te na vrlo komičan način prikazali kako se nekada uređivao lan.

Uz scenske nastupe, članovi Gromovnika su počastili i obradovali posjetitelje Še’erskog prela svojim domaćim gastro specijalitetima. Uz poznatu še’ersku-svatovsku gurabiju, na stolu su se našli i brojni domaći suhomesnati i mliječni proizvodi, razne pite i poslastice isključivo s tradicionalnim receptima. Naravno, svoje su stolove obogatili i raznim domaćim salatama, rakijama, likerima i sokovima.

Veselo raspoloženje u Gromovniku je prijalo i Gradonačelniku Zagreba.

Ovom kulturno-zabavnom događaju prisustvovale su i brojne poznate zvanice. U degustaciji gastro-ponude i veselom ambijentu, uživao je i prvi čovjek Zagreba, gospodin Milan Bandić. Ne krijući svoje zadovoljstvo, Gradonačelnik Zagreba se zahvalio organizatorima ovog prela i čestitim ljudima novošeherskog kraja koje je pozvao da i dalje njeguju svoju tradiciju i čuvaju Bosnu i Hercegovinu iz koje su i njegovi korijeni.

Uz već postojeću, dobru kulturnu suradnju, članovi HKUD ”Gromovnik” su imali priliku razgovarati s Milanom Bandićem i o drugim segmentima moguće buduće saradnje. Imajući u vidu veličinu Proračuna Grada Zagreba, ovi prijateljski odnosi s Bandićem bi mogli biti i daleko korisniji za naše prostore. Svojim dosadašnjim nastupima, srdačnim domaćinskim i iskrenim odnosom, Gromovnici su već dobrim dijelom pripravili put za privredni razvoj naše općine.

Vrijedno je spomenuti da su glavni sponzori Še’erskog prela u Zagrebu bili porodica Rakitić (CH) i Armani-Trade Žepče, a svoju pomoć u organizaciji su pružile i firme Produkt-Šeer, BC Celex i “Škorpion” d.o.o.

(0 glasova)
Označeno

Autor teksta

Zepce.Ba

Email: zepce @ zepce.ba

Web stranica: https://www.zepce.ba