Povrijeđeno je ukupno 846 osoba, od kojih su teže povrede zadobile 182 osobe, a 664 lakše. U odnosu na godinu ranije, u prošloj je evidentirano nešto više. Na području Zeničko-dobojskog kantona tokom 2013. godine evidentirano je 4.126 saobraćajnih nesreća u kojima je poginulo 28 ljudi. Povrijeđeno je ukupno 846 osoba, od kojih su teže povrede zadobile 182 osobe, a 664 lakše. U odnosu na godinu ranije, u prošloj je evidentirano nešto više.

Naime, u 2012. bilo je 4.027 nesreća, a što je za 99 manje nego 2013. Također, i posljedice su veće s obzirom na to da je povećan broj teže povrijeđenih za 51, lakše povrijeđenih za 64, ali i smrtno stradalih - prošle godine je broj poginulih, u odnosu na 2012. veći za osam.

Kontrole i sankcije

Najveći broj nesreća evidentiran je u ulicama u naseljima, što se može opravdati stanjem saobraćajne infrastrukture u naseljenim mjestima i činjenicom da se veliki broj saobraćajnica u gradovima i naseljima renovira ili je u izgradnji, pa se saobraćaj usmjerava alternativnim ulicama, koje nisu adekvatno uređene. Povećan je i broj saobraćajnih nesreća, kao i smrtno stradalih na regionalnim i lokalnim putevima, što se takođe može objasniti činjenicom što su ti putevi u izgradnji, pa se i tu saobraćaj odvija alternativnim pravcima, odnosno saobraćajnicama koje nisu adekvatno uređene.

Od ukupnog broja saobraćajnih nesreća, 84,4 posto su one sa materijalnom štetom, 11,4 posto ih je sa lakše povrijeđenim osobama, 3,6 posto su sa teže povrijeđenim, a 0,06 posto su udesi sa smrtno stradalim.

- Kako je utvrđeno izvršenim uviđajima, uzroci većine saobraćajnih nesreća su bili neprilagođena brzina vožnje uslovima i stanju puta, odnosno nepoštivanje saobraćajnih propisa, prvenstveno, u smislu prebrze vožnje i nedozvoljenog preticanja, ali i vožnja pod dejstvom alkohola. Značajno je spomenuti i preopterećenost saobraćajnica, loše uslove na saobraćajnicama, učestale rekonstrukcije putnih komunikacija, radove na izgradnji autoputa, kao i druge ne manje bitne faktore, kazala je Aldina Ahmić, portparol Uprave policije MUP-a ZDK-a.

U cilju smanjenja broja nesreća i postizanja visokog stepena bezbjednosti saobraćaja, Uprava policije MUP-a ZDK-a u kontinuitetu poduzima aktivnosti na kontroli učesnika u saobraćaju, posebno vozača i vozila, provodeći redovne i pojačane akcije, te vršeći nadzor nad radom stacionarnih radara. U protekloj godini, policijski službenici su sankcionisali 82.749 učesnika u saobraćaju, što je u odnosu na 2012. godinu više za 8.716 počinilaca, ili 11,8 posto.

Sudar četiri vozila

Među udesima koji su prošle godine odnijeli živote u ZDK-u bio je i onaj od 16. januara u Haljinićima kod Kaknja. U stravičnoj nesreći tada je čekajući autobus poginuo Mustafa Delić (37), rudar pogona Haljinići Rudnika mrkog uglja Kakanj, a dvojica njegovih kolega su povrijeđena. Udes se desio sat prije ponoći, kada je BMW (O31-K-333), za čijim upravljačem je bio Kenan Ahmetović (21), dolazeći iz pravca Kraljeve Sutjeske, velikom brzinom, bukvalno, pokupio grupu rudara. Od siline udara tijelo poginulog je odletjelo desetak metara dalje na krošnju drveta na visinu oko četiri-pet metara sa kojeg je palo na drugo drvo, a potom u jarak kraj puta. Mustafa Delić je preminuo na mjestu, a iza njega su ostali supruga i dvoje maloljetne djece. Nesreća je mogla biti i većih razmjera jer na tom mjestu po 10-15 radnika Pogona Haljinići, nakon završetka posla, čeka autobus.

Jedna osoba smrtno je stradala, a dvije su povrijeđene u nesreći koja se dogodila 25. marta na magistralnom putu M-17 u mjestu Goliješnica, općina Žepče. Tada je život izgubio Damir Slišković iz Žepča, koji se nalazio za upravljačem golfa, jednog od četiri vozila koja su učestvovala u udesu. Lakše su povrijeđeni Fahrudin B. i Augustin M. Pored golfa u udesu su učestvovali pežo, škoda i kamion MAN.

Vozač golfa je nakon nesreće prebačen u žepački Dom zdravlja, ali ljekari su samo mogli konstatovati smrt. Preostala dvojica povrijeđenih prevezena su u Kantonalnu bolnicu Zenica, gdje su im konstatovane lakše ozljede.

Ivo Kresić (49) i Anto Pranjić (54) iz Žepča, vozač i suvozač u mercedesu poginuli su u nesreći u augustu na magistralnoj cesti Žepče - Maglaj na izlazu iz tunela Karaula. Tada je došlo do direktnog sudara mercedesa i opel astre. Branko Princip i Alija Čamdžić iz Zavidovića, koji su bili u astri, teško su povrijeđeni.

Pokušaj preticanja

Udes koji se desio također u augustu u zeničkom naselju Babina Rijeka odnio je jedan život, a povrijeđene su četiri osobe. Smrtno je stradao 31-godišnji Aldin Kobilica iz Zenice, koji je bio suvozač u audiju slovenačkih tablica, a koji se sudario sa opel vektrom, koju je vozio Kristijan Tomić iz Zenice.

Oba vozača, kao i još dvoje putnika iz opela, Ivan Kolak i Amel Muratović, prošli su sa lakšim ozljedama, što je ustanovljeno u Kantonalnoj bolnici Zenica. Prema izjavama očevidaca, audi je velikom brzinom udario u opel, prilikom pokušaja da ga pretekne.Iza stradalog Aldina Kobilice ostala je supruga i dvoje maloljetne djece.

Husko Klepić, 72-godišnji biciklista preminuo je 12. septembra na putu za Kantonalnu bolnicu Zenica od povreda zadobijenih u nesreći u Jelah Polju, na regionalnom putu Prnjavor - Novi Šeher. Njega je udario fiat punto, kojim je upravljala Amira O.

U saobraćajnoj nesreći koja se dogodila 5. novembra na magistralnom putu M-5 u Lašvi, općina Zenica, u ranim jutarnjim satima, poginuo je 26-godišnji Zeničanin Haris Čabaravdić. On je bio za volanom golfa, koji se direktno sudario sa kamionom mercedes, koji je vozio Admir T. iz Kaknja. Čabaravdić se vraćao u Zenicu iz Busovače, gdje je radio u pekari. Uviđajem je utvrđeno da je njegov golf u jednom momentu prešao na lijevu stranu ceste i zabio se u kamion. Čabaravdić je stradao na mjestu, a vozač kamiona je zadobio lakše povrede.

Apel mladim vozačima

Samo od januara do septembra 2013. godine zavedene su 32 akcije pojačane kontrole učesnika u saobraćaju, a osim njih, svakodnevno su vršene kontrole u oblasti mirujućeg saobraćaja. Akcije pojačane kontrole, kako je naglasila Ahmić, daju zavidne rezultate i one će se poduzimati i u narednom periodu, a kako bi se prvenstveno preventivno djelovalo i smanjio broj krivičnih djela i prekršaja u oblasti saobraćaja.- Budući da je evidentno povećanje, ne samo na području našeg kantona nego i na drugim područjima, mlađih osoba kao učesnika u saobraćajnim nesrećama, a koje nerijetko budu povrijeđene, u tom kontekstu posebno apelujemo na mlade vozače, koji nemaju dovoljno iskustva, da krajnje oprezno i u skladu sa važećim propisima upravljaju vozilima kako bi smanjili rizike nastupanja saobraćajnih nezgoda i time spriječili tragične posljedice, istakla je Ahmić.

(0 glasova)
Označeno

Autor teksta

Zepce.Ba

Email: zepce @ zepce.ba

Web stranica: https://www.zepce.ba