Prošle 2013. godine „Opća biblioteka“ Žepče realizovala je radionice na teme kreativnog pisanja koje su privukle pažnju mladih, talentovanih ljubitelja pisane riječi. Jedan od učesnika koji se istakao svojim istančanim stilom pisanja, uskoro bi nas mogao obradovati svojom prvom zbirkom poezije.

Arif Odobašić, rođen je 1989. godine u Žepču u Opšeniku, gdje i danas živi. Profesor je razredne nastave u Osnovnoj školi „Žepče“ (Područni odjel Vitlaci). Pored ljubavi prema košarci, svoje slobodno vrijeme posvećuje i pisanju, i kako kaže direktorica „Opće biblioteke“, nije pogriješio. „Arif je sve ovo doista ozbiljno shvatio. Sluša savjete i uči od starijih kolega. U njemu je ogroman potencijal u koji će se uskoro uvjeriti i čitatelji“.

Pjesme koje su tematski različite, podijeljene su u četiri ciklusa. Knjiga nosi naziv po jednoj od pjesama koja je Arifu drugačija i posebnija od ostalih. „Što god da radimo uvijek se nalazimo u nekom raskoraku. Takav je život pa i naziv ove zbirke. Veliku zahvalu dugujem svojim sponzorima i prijateljima koji mi pomažu oko izdavanja knjige. Oni su prepoznali vrijednost iste, kao i Opća biblioteka koje je suizdavač“, rekao je Odobašić.

Sve je počelo spontano. Pisanjem sam se počeo baviti prije sedam, osam godina. Pjesme su nastajale u vrijeme mog studiranja, ali i kasnije. Nemoguće je poeziju svesti na jedan trenutak nastanka. Uvijek je tu ljubav koja u čovjeku budi inspiraciju. Mislim da će zbirka Raskorak privući pažnju čitatelja i da ćete je uskoro držati u svojim rukama“, dodao je Arif u razgovoru za Radio Žepče.

Na ovaj razgovor nadovezala se i Sabina Maličbegović, direktorica „Opće biblioteke“, koja kaže kako je dobila oko 120 Arifovih motivski različitih pjesama koje treba urediti i lektorirati kako bi bile spremne ugledati svjetlo dana.

(2 glasova)