Dvadesetpetogodišnji Almin Mujić iz Željeznog Polja kod Zenice svaki dan autostopom dolazi u Sarajevo kako bi, prodajući sjemenke, zaradio za život. Kako je kazao za agenciju Patria on mora svaki dan ponuditi na stotine vozača tikvinim i suncokretovim sjemenkama kako bi na kraju dana zaradio dnevnicu.

Od novca kojeg zaradi prehranjuje suprugu i dvogodišnjeg sina.

- Ponekad, za jedan dan, prodam 40 fišeka sjemenki i zaradim 20 KM, a nekada kući idem i sa pet maraka. Sve zavisi od dana – kaže Almin.

Spas u gužvama

Posao mu, kaže, najbolje ide kada su velike gužve u saobraćaju.

- Tada stignem ponuditi veliki broj vozača, pa je i veća šansa da ću nešto prodati. Ako nema gužvi, mnogo mi je teže. Tada jedino mogu loviti automobile koji se zaustave na semaforu – govori on.

Poslom uličnog prodavača sjemenki Almin se bavi već tri godine. Na „radno mjesto“, na sarajevsku Stupsku petlju dolazi iz Zeničko-dobojskog kantona. Da bi došao u Sarajevo, u jednom pravcu pređe više od stotinu kilometara, i isto toliko kilometara u povratku kući.

Na posao dolazi autostopom, jer ako bih plaćao autobusku kartu, njemu ne bi ostalo ništa novca.

- Ustajem u šest sati ujutro i krenem prema Sarajevu. Ponekad imam sreće i odmah uhvatim prevoz. A, ponekad čekam i po nekoliko sati. Najčešće me povezu vozači kamiona koji me poznaju. Isto je i u povratku – kaže on.

Zahvalan Bogu

Vozači su prema Alminu, kaže, uglavnom korektni. Mnogi kod njega kupuju sjemenke samo da bi mu pomogli.

- Dosta vremena provodim na ulici i vožnji. Puno poželim sinčića i moju suprugu. Volio bih kada bih našao neki posao bliže kući, ili kada bih sa njima mogao doći u Sarajevo. Ali, šta je tu je. Bogu sam zahvalan i na ovome, jer moja porodica nije gladna – zaključuje.

(6 glasova)