Bosansko narodno pozorište Zenica u ovom mjesecu obilježava svoj 64. rođendan i sjećanje na 25. februar davne 1950. godine, kada je ova ugledna teatarska kuća odigrala svoju prvu zvaničnu predstavu 'Duboko je korijenje'.

Od tada, Oblasno narodno pozorište vremenom je preraslo u jednu od najznačajnijih kulturnih i umjetničkih institucija u BiH i regionu, i danas djeluje kao Bosansko narodno pozorište Zenica.

Tokom 64 godine postojanja članovi BNP-a Zenica učestvovali su na brojnim domaćim, regionalnim i internacionalnim festivalima, ugostili najznačajnije teatarske umjetnike iz regije i svijeta i postalo jedno od najzaslužnijih pozorišta za poticaj i razvoj bh. dramskog stvaralaštva.

''Povodom 64. rođendana na repertoaru Pozorišta bit će upriličen teatarski i muzički sadržaj najviših estetskih vrijednosti. Dani BNP-a započeli su gala izvedbom autorskog projekta Harisa Burine, monodramom 'Ćorkan', koja je igrala 21. februara na Velikoj sceni BNP-a. Radi se o izuzetnom kreativnom djelu, koje se iznjedrilo iz naše produkcije, a predstava je imala više od stotinu izvođenja, što je u našim okolnostima sjajan uspjeh'', kazao je u programu Radio Žepča Hazim Begagić, direktor zeničkog pozorišta.

Prema njegovim riječima, u subotu je publika mogla da uživa u gala koncertu i susretu s Radetom Šerbedžijom, koji je nastupio sa zagrebačkim bendom Zapadni kolodovor.

''Za kraj našeg rođendana pripremamo premijernu predstavu 'Gluha svadba', koju režira rediteljka Lajla Kaikčija. Ovo je predstava koja će, sigurno je, imati veliki uspjeh, za nas je važna jer je rađena kao ansambl predstava što dugo nismo igrali zbog ograničenih finansijskih uslova'', kaže Begagić.

U BNP-u Zenica najavljuju izdavanje i monografije '35 godina u novom pozorišnom zdanju', kojom će obilježiti svoj rad u sadašnjoj pozorišnoj zgradi, koja predstavlja posljednju namjenski građenu pozorišnu zgradu u BiH s nekoliko scena i vrhunskom infrastrukturom za scensku produkciju.

Poslušajte kompletan intervju sa direktorom BNP-a Zenica Hazimom Begagićem koji je vodila Dijana Smajlović, prepoznatljivi glas Radio Žepča.

 
(1 Glasaj)

Autor teksta

Zepce.Ba

Email: zepce @ zepce.ba

Web stranica: https://www.zepce.ba