Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se 23. aprila svake godine kao simboličan datum u svjetskoj književnosti jer su toga dana 1616. godine umrli Miguel de Cervantes, i William Shakespeare, te se sama zamisao zasniva na katalonskom običaju darivanja knjiga i ruža na dan Svetog Jurja.

UN-ova organizacija za obrazovanje, znanost i kulturu UNESCO, obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava uz pomoć brojnih izdavača, knjižara, učitelja i stručnjaka za komunikacije. UNESCO želi svakoga, a posebno mlade, potaknuti na čitanje te promovisati izdavaštvo i zaštitu intelektualnog vlasništva putem zaštite autorskih prava. Odluka o obilježavanju Svjetskoga dana knjige i autorskih prava donesena je na Općoj konferenciji UNESCO-a održanoj u Parizu 1995. godine.

UNESCO ima i druge programe vezane uz knjige i književnost. Godine 1948. organizacija je započela ambiciozan program s područja prevođenja, a jedan od glavnih dijelova toga programa jest Index Translationum, međunarodna bibliografija prijevoda koja sadrži podatke iz više od stotinu zemalja i omogućuje uvid u sve podatke o prevođenju nekoga djela. Usto, UNESCO svake druge godine dodjeljuje Nagradu za književnost za djecu i mlade u službi tolerancije za djela za mlade koja promiču uzajamno razumijevanje utemeljeno na poštovanju drugih naroda i kultura.

Svetski dan knjige je obilježen i u Žepču

Naime, JU Opća biblioteka Žepče je povodu ovog dana darovala najvjernije čitatelje. Po simboličan dar, jednu knjigu, dobila su 4 najvjernija čalna biblioteke. Međutim, JU Opća biblioteka Žepče nije bila tako skromna. Od prispjele donacije koju je dobila od Opće biblioteke Zenica, radi odlične saradnje, a opet u povodu Svjetskog dana knjige, žepačka biblioteka je darovala 209 naslova OŠ "Žepče". Kako je rekla direktorica JU Opća biblioteka Žepče, Sabina Maličbegović, Ovaj poklon je upravo radi izuzetne dosadašnje, a i buduće saradnje sa OŠ "Žepče" i njenog rukovodstva.

"Dosad smo imali jako dobru saradnju sa ovom školskom ustanovom, a naročito sa direktorom Borisom Sovićem i njegovim pomoćnicima, te smo uspješno zajedničkim zalaganjem organizovali niz kreativnih radionica, posjeta učenika, druženja itd. Ovo je samo jedan mali dar Opće biblioteke ovoj školi, a naredna donacija novih naslova je već u pripremi. Naime, Opća biblioteka Žepče pregovara sa NUB-om Sarajevo novu donaciju od koje će novije naslove izdvojiti upravo za OŠ "Žepče", izjavila je za naš portal direktorica Sabina Maličbegović.

Ovom prilikom, svim ljubiteljima pisane riječi i intelektualnog rada, portal Zepce.Ba čestita 23. april, Svjetski dan knjige i autorskih prava.

(0 glasova)

Autor teksta

Zepce.Ba

Email: zepce @ zepce.ba

Web stranica: https://www.zepce.ba