Foto: Danas katolici obilježavaju blagdan Velike Gospe

Svečanim misnim slavljima danas se u marijanskim svetištima slavi blagdan Velike Gospe, dan svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije. Na današnji dan brojni vjernici hodočaste u marijanska svetišta u BiH. Tako se blagdan Velike Gospe obilježava u Žepču, Širokom Brijegu, Posušju, Komušini, Olovu, Rami, Međugorju i drugim mjestima.

Danas crkva slavi jednu od četiri istine, slavi Uznesenje Marijino na nebo. Prema katoličkoj teologiji, Marija je uznesena na nebo, dušom i tijelom. Nauk o Marijinu uznesenju na nebo, proglasio je papa Pio XII., 1. studenog 1950. Tome prethodi duga tradicija, stara gotovo kao i samo kršćanstvo.

Kao Majku Božju kršćani Mariju slave od petog stoljeća, nakon Koncila u Efezu 431. godine koji ju je proglasio Bogorodicom. Prvi spomen Marijina štovanja među Hrvatima zabilježen je na crkvenoslavenskom jeziku u molitvi u Kijevskim listićima iz 10. stoljeća.

KARDINAL PULJIĆ PREDVODIO MISU BDIJENJA U GOSPINOM SVETIŠTU KOMUŠINA-KONDŽILO

U četvrtak, 14. kolovoza 2014. u večernjim satima u drevnom Gospinu svetištu Vrhbosanske nadbiskupije Komušini-Kondžilo nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić slavio je Misu bdijenja svetkovine Uznesenja Blažeene Djevice Marije na nebo. Na Svetoj misi svake godine sudjeluje sve veći broj vjernika, a prema nekim procjenama ove godine bilo ih blizu 20 tisuća. U koncelebraciji s kardinalom Puljićem bili su dvadesetorica svećenika, od kojih su petorica ovogodišnji mladomisnici.

Prije početka Svete mise pred zavjetnom Gospinom slikom kardinal Puljić je predmolio molitvu krunice, a nakon toga sve nazočne je, ne spominjući osobna imena, pozdravio župnik i čuvar svetišta vlč. Anto Ćosić.

Započinjući prigodnu homiliju kardinal Puljić se osvrnuo na predstojeću Sinodu Vrhbosanske nadbiskupije ističući da je glavna i prva tema: brak i obitelj. Posebno je spomenuo deset „simptoma bolesti koje dovode do razvoda i urušavanja bračne zajednice: sebičnost, navezanost na roditelje i rodbinu, manjak komunikacije, stres, neumjereno korištenje suvremene tehnologije, nespremnost za praštanje, 'slabe kočnice' i nekontroliranje emocija, neprestano pozivanje na greške iz prošlosti, neiskrenost i ponos". Tumačeći kako prevladati ove napasti i sačuvati svetost i dostojanstvo braka i obitelji, kardinal Puljić je na pozvao da svi uče od Blažene Djevice Marije.

Upozorivši vjernike na opasnost od oholosti koja je „u svakom čovjeku“ i koja vodi ka prepotentnosti, istaknuo je da je „bitno samo kako nas Bog vidi, a ne kako mi ili netko drugi o nama misli“. Kazavši dalje kako je najvažnija lekcija u životu „naučiti ljubiti“, podsjetio je da nema ljubavi bez žrtve ističući da je Marija „sva Bogu pripadala“ i da je stoga blažena. „Povjerovati Bogu znači povjerovati da me voli. Povjerovati da on sa mnom ima planove“, kazao je kardinal Pujić potičući okupljene vjernike da čuvaju svetinju braka i njeguju potomstvo. „Znate, mi imamo velikih poteškoća kao Hrvati katolici na ovim prostorima: prvo, nepravda; drugo, te naše međusobne svađe koriste drugi da nas sve manje ima dok treći još pospješuju da nas sve manje ostane. Međutim, najvažnija naša snaga jest sloga i ljubav prema životu. Ne može se uništiti onaj tko voli život“, rekao je kardinal Puljić ističući da ih neće moći uništiti nijedna politika ako budu voljeli život i darivali život te da će, ako ne budu imali ljubavi prema životu, sami sebe uništiti. Na kraju je zamolio Gospin zagovor na svaku bračnu zajednicu i svaku obitelj.

Nakon popričesne molitve kardinal Puljić je izmolio molitvu za nadbiskupijsku Sinodu. Potom su petorica mladomisnika podijelili nazočnima zajednički blagoslov. Riječi zahvale na dostojanstvenom sudjelovanju na Svetoj misi i na spremnosti svećenika za ispovijedanje uputio je župnik Ćosić.

ocijeni
(0 glasova)
Zadnji put promjenjen Petak, 15 Avgust 2014 16:05
Zepce.Ba - urednik

Tel.: +387 61 189 865

Email: zepce @ zepce.ba

https://www.zepce.ba