Dvadesetsedmogodišnji Adi Mujičić iz Žepča godinama se bavi sportom, a trenutno završava doktorat na Fakultetu za tjelesni odgoj i sport u Tuzli. Pored toga što je savjetnik za trening i prehranu, on u slobodno vrijeme pomaže mnogim uspješnim bh. sportistima da održe formu i kondiciju i spreme se za narednu sportsku sezonu. 

Među njima su rukometni reprezentativci Senjamin i Benjamin Burić, košarkaški reprezentativci BiH, Slovenije i Turske Amar Mehić, Edin Alispahić, Emir Preldžić i mnogi drugi.

– Svaki profesionalni igrač ima potrebu da unaprijedi one motoričke sposobnosti koje su u deficitu u odnosu na ostale sposobnosti, ili da održi željenu formu za početak naredne sezone. S košarkašima mlađeg uzrasta, tokom ljetnog perioda, najviše pažnje obraćamo razvijanju motoričkih sposobnosti kao što su: brzina, izdržljivost, eksplozivna snaga, preciznost i tehnika izvođenja košarkaških elemenata – ističe za Faktor.ba Mujičić.
Dodaje da pojedini iskusni košarkaši insistiraju na treninzima za održavanje forme tako da rade treninge s ciljem poboljšanja efikasnosti u šutiranju te za razvijanje funckionalnih sposobnosti.

– Sam trening za poboljšanje efikasnosti u šutiranju iziskuje dosta napora jer to u brojkama iznosi oko 500-600 šuteva po treningu – ističe Mujičić.
Prema njegovim riječima, ovi sportisti uspjeh duguju napornom radu, redovnim treninzima, odricanjima, a u tome manju ulogu igra talenat.

– Trening kao transformacijski proces ima za cilj poboljšanje uspješnosti u igri a moderni sport zahtjeva minimalno dva treninga na dan, te kvalitetnu fazu oporavka. “Kako održati formu” je vječna tema sportskih naučnika ali kontinuiranim radom može se samo napredovati, a najbolji primjer toga su NBA igrači koji tokom ljetnog perioda rade individualno sa svojim trenerima i tako ostvaruju napredak u sopstvenoj igri – ističe Mujičić.

Stoga on svim sportistima savjetuje da redovno vježbaju i rade na popravljanju svojih nedostataka i slabosti.

– Uz konstantan trud i zalaganje, uspjeh sigurno neće izostati – tvrdi Adi.

On također preporučuje svim bh. građanima da više vremena izdvoje za bavljenje nekom fizičkom aktivnošću.

– Vježbanjem ćemo poboljšati svoje sposobnosti, a i sačuvati organizam od raznih bolesti i poremećaja kao što su: stres, osteoporoza, povišen krvni tlak, povišen nivo šećera u krvi, pretilost, karcionom itd. Aerobnim treningom (hodanje, trčanje, vožnja bicikla) poboljšat ćemo stanje našeg kardiovaskularnog sistema, a pozitivnu transformaciju mogu osjetiti aktivni učesnici u sportu kao i oni koji se bave tjelesnim vježbanjem – zaključuje Mujičić.

(M. A./Faktor.ba)

(1 Glasaj)

Autor teksta

Zepce.Ba

Tel.:   +387 61 189 865

Email: zepce @ zepce.ba

Web stranica: https://www.zepce.ba