Obilježavanje 10. Godišnjice otvaranja Ferhat-pašine džamije u Žepču, uz postavku izložbe „Upoznaj Poslanika s.a.v.s.“

U povodu obilježavanja najvećeg muslimanskog blagdana Kurban Bajrama i 10. godišnjice otvaranja Ferhat-pašine džamije i kompleksa Medžlisa islamske zajednice u Žepču, bit će upriličena izložba pod nazivom „Upoznaj Poslanika s.a.v.s.“.

U subotu, 17.09.2016.godine, u kino dvorani Doma kulture Žepče, u 14:00h, bit će upriličen svečani program i učenje mevluda, a u 17:00h u Gradskoj kafani otvorenje izložbe.
Izložba se sastoji iz tri dijela:
a)    Maketa: - Poslanikove kuće, Poslanikove džamije i cjelokupni prikaz grada Medine ( na kojoj su ucrtani svi mesdžidi u vrijeme Poslanika s.a.v.s., dvije bitke koje su se vodile na tom području: Bitka na Uhudu i Bitka na Hendeku; put Hidžre i sl.). Sve makete su rađene u Institutu za izučavanje Poslanikove s.a.v.s. Sire u Medini – Saudijska Arabija.
b)    Panoa: - Na 33 velika panoa prikazani su sadržaji koji odgovaraju tematskim cjelinama vezanim za Siru – životopis Poslanika s.a.v.s., počevši od Mekke, Hidžre, Medine, pećina Hira i Sevr…
c)    Dokumentarnih filmova na bosanskom jeziku: - koji tretiraju Siru Poslanika s.a.v.s., prije Objave, poslije Objave, Hidžre, gradnje džamije, smrti Poslanika s.a.v.s, Časnog kabura i sl.

Izložba je namijenjena svima muslimanima i nemuslimanima koji imaju želju da se upoznaju sa Poslanikom s.a.v.s., na jedan novi, vizualan način. Posebno će biti pozvani učenici i studenti, kao i druge zainteresovane grupe, da se uz pratnju vodiča detaljnije upoznaju sa svim dijelovima ove jedinstvene izložbe.

Autor postavke je dr. Esmir M. Halilović, profesor Hadisa i Da've na IPF-u Univerziteta u Zenici. Izložba će biti organizovana u saradnji sa Medžlisom islamske zajednice Žepče i trajat će tri dana, od 17.09.'16. od 16:00h do 19.09.'16. do 18:00h.

Glavni imam Medžlisa islamske zajednice Žepče, Izet ef. Efendić poziva sve Žepčanke i Žepčake, bez obzira na vjersku ili nacionalnu pripadnost, da dođu i pogledaju postavku izložbe, te se na ovaj način upoznaju sa likom i djelom Poslanika Muhammeda s.a.v.s.

ocijeni
(0 glasova)
Zadnji put promjenjen Petak, 09 Septembar 2016 13:23
Zepce.Ba - urednik

Tel.: +387 61 189 865

Email: zepce @ zepce.ba

https://www.zepce.ba