KUD „Slovo o Žepču“ već je mnogo puta pokazalo svoju humanu stranu, a najnovija vijest dokazuje da je i dalje primarni cilj ovog društva biti istinski reprezent humanosti i dobročinstva. Naime, članovi ovog KUD-a su dali inicijativu prijateljima iz Republike Slovenije za organizacijom jednog humanitarnog koncerta kojim bi se obezbijedila određena sredstva za pomoć izbjeglicama iz Sirije koji se nalaze u azilnom centru u Sloveniji.

-    „Mi ćemo, u saradnji sa KUD „Sevdah“ iz Ljubljane organizovati jedan lijep koncert, a ono što želimo jeste, ustvari, da pomognemo djeci, da im bar malo uljepšamo predstojeće zimske dane. Sav prikupljeni novac će biti iskorišten upravo u te namjene da se porodicama, smještenim u azilnom centru u Ljubljani, obezbijede barem one najosnovnije potrepštine, počev od brašna i ostalih prehrambenih namirnica. Mimo novca koji prikupimo prodajom ulaznica za sam koncert, KUD „Slovo o Žepču“ je uz pomoć lokalnih privrednika obezbijedilo još dodatnih sredstava, koje će također iskoristiti za gorepomenute namjene“, kazala je Zemira Mujičić, predsjednica KUD „Slovo o Žepču“.

Program za koncert KUD „Slovo o Žepču“, dodatno će obogatiti i polaznici Kursa islama iz Žepča, kao i hor MIZ-a Žepče.

-    „Glavni imam MIZ-a Žepče, Izet ef. Efendić oduševljen je našom idejom, te je sa radošću prihvatio poziv da bude dijelom cijele priče. Odlučili smo i našim članovima organizovati lijepu ekskurziju kroz ovo putovanje, te ćemo svi skupa posjetiti Islamski centar u Ljubljani koji je u izgradnji, kao i Islamski centar u gradu Rijeci, RH. Pored samog programa humanitarnog koncerta, po završetku istog uslijedit će i prigodno druženje sa sirijskim gostima, gdje ćemo naći zajednički jezik kroz njihovu i našu muziku. Mislim da je dovoljno reći sam naziv koncerta – „Mislimo na vas“. Ovom prilikom zahvaljujem se svima koji su na bilo koji način pomogli realizaciju ove lijepe, humane ideje, lokalnim privrednicima, pojedincima, MIZ Žepče, kao i Udruženju „Spektar“ Žepče. Posebno se zahvaljujem našim medijima, Radiju Žepče i Portalu Zepce.ba, koji svaki put pokažu interes i ustupe prostor svim aktivnostima koje provodi naš KUD“, dodala je Mujičić.

Pored KUD „Slovo o Žepču“, na koncertu će učešće uzeti i KŠD „Sandžak“ Kamnik - SLO, KUD „Sevdah“ Ljubljana - SLO, Društvo „Ljiljan“ Ljubljana – SLO, Društvo UP „Jesenice“ – SLO, a koncert „Mislimo na vas“ će se održati 24.09.2016. u 18:00 sati, u Kulturnom domu, Prušnikova 99, Ljubljana.

(0 glasova)

Autor teksta

Zepce.Ba

Email: zepce @ zepce.ba

Web stranica: https://www.zepce.ba