Udruženje „Spektar“ po četvrti put je za svoje sugrađane priredilo manifestaciju „Sevdah se vraća u grad“, ovog puta spektakularnim koncertom grupe Divanhana.

Dvorana Doma kulture je bila mala da primi sve ljubitelje sevdaha, naročito u izvedbi pomenutih muzičara. Divanhana sevdah interpretira na svoj specifičan način koji klasičnu sevdalinku pretvara u spoj jazza, popa i klasične muzike. Na isti način obrađuju i ostalu muziku sa područja Balkana, pa je tako sinoć publika mogla uživati i u slavonskom bećarcu i melodijama s juga Srbije.

U toku koncerta mogle su se čuti sevdalinke poznate skoro svakom uhu, ali i one koje rijetko koji izvođač stavlja u svoj repertoar. Ono što Divanhana njeguje jeste da promovira i autore same pjesme, jer je, nekako, uvriježeno mišljenje da je sevdalinka pjesma koja je potekla iz naroda, ali malo je onih koji znaju da, pored Emine, Aleksa Šantić ima još pjesama, kao i veliki Osman Đikić.

Da sevdah, interpretiran na ovaj način, preferira publika različitih starosnih skupina, pokazao je sinoćnji koncert koji je okupio brojne građane, kako se to u žargonu kaže, od 7 do 77 godina.

Predsjednik Udruženja „Spektar“ Bekim Bijedić nije krio svoje oduševljenje održanim koncertom i još jednom u nizu uspješnom manifestacijom „Sevdah se vraća u grad“. Sinoćnjim koncertom akcenat je stavljen na masovni odlazak Bosanaca i Hercegovaca u zemlje Evrope, koji napuštaju svoja ognjišta u potrazi za nekim boljim sutra i kako kaže koordinator projekta Semin Smajlović, dok svi odlaze, sevdah se vraća u grad.


Ovaj događaj uljepšale su i članice KUD „Slovo o Žepču“, koje su i ove godine tradicionalno posjetitelje obradovali kafom iz zlatne Vispakove džezve. Sevdah nam se, ipak, vratio u grad!


Koncertu su sinoć prisustvovali i općinski načelnik Mato Zovko, predsjedavajući OV Žepče Muhamed Jusufović, pomoćnica načelnika Brigita Lovrić, kantonalni ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Nurđehan Šahinović, kantonalni ministar obrazovanja, nauke kulture i sporta Mensur Sinanović, vijećnik u OV Žepče Ćazim Huskić, te brojni predstavnici političkog, kulturnog i vjerskog života u Žepču.


Generalni pokrovitelji manifestacije su: Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK i Općina Žepče.

Medijski pokrovitelji: Portal Zepce.Ba, Radio Žepče, Radio Antena Jelah, RTV Maglaj, Radio 1503 Zavidovići.

D.S.

(0 glasova)

Autor teksta

Zepce.Ba

Email: zepce @ zepce.ba

Web stranica: https://www.zepce.ba