U Žepču je, 2.06.2017. godine održano završno natjecanje Vjeronaučne olimpijade „Hod kroz liturgijsku godinu“ za Vrhbosansku nadbiskupiju i Banjalučku biskupiju.

Natjecanje, koje su organizirali Školske sestre franjevke Krista Kralja Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina i Katehetski ured Vrhbosanske nadbiskupije, započelo je Svetom misom koju je predvodio metropolit nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić. Koncelebrirali su: predstojnik Katehetskog ureda Vrhbosanske nadbiskupije i ravnatelj Nacionalnog katehetskog ureda dr. Tomislav Mlakić, župnik vlč. Predrag Stojčević, ravnatelj Katoličkog školskog centra „Don Bosco“ u Žepču don Milan Ivančević, susjedni župnici vlč. Miro Bešlić i vlč. Josip Jelić, odgojitelj u KŠC-u „Don Bosco“ don Danijel Vidović, župni vikari vlč. David Trujillo i vlč. Anto Zubak i nadbiskupov tajnik vlč. Bojan Ivešić. Svetu Misu su animirali mladi framaši iz Bučića i glazbena skupina mladih KŠC-a Don Bosco.

Kardinal Puljić je u svojoj propovijedi, oslonjenoj na evanđeoski izvještaj o Isusovom upitu: „Petre, ljubiš li me?“, ohrabrio vjeroučenike da svoje znanje o Isusu pretoče u svjedočanstvo svakodnevnog života. Govoreći o tome kako mladima pomoći da budu i imaju prijatelja, istaknuo je da je upravo cilj školskog vjeronauka i župne kateheze je da mladi u Isusu, koji nikoga i nikada nije iznevjerio, kroz molitvu i čitanje Evanđelja otkriju prijatelja. Pozvao ih je da odgajaju svoju savjest, da se uče razlučivati dobro od zla i da svjedoče svoju opredijeljenost za Isusa, svoga prijatelja. Ohrabrio ih je da se odupiru životnim strujama i mnijenju koje nije na Isusovoj strani te ih pozvao da imaju povjerenja da će im Isus pomoći oduprijeti se mnogim i različitim kušnjama. „Isus, koji od njih očekuje samo da ga ljube jer onaj tko ne zna ljubiti ne zna ni živjeti… Mjerilo ljubavi je spremnost na žrtvu za Isusa svoga prijatelja“, kazao je kardinal Puljić. Da bi znanje postalo ravnanje, da bi znali odvagnuti što je Božje a što ljudsko, kardinal Puljić je mlade preporučio mudrosti Duha Svetoga.

Olimpijada je nastavljena natjecanjem osnovnih i srednjih škola u KŠC-u „Don Bosco“ čije se ravnateljstvo potrudilo da ova prva Vjeronaučna olimpijada bude lijepo organizirana. Na otvaranju natjecanja, vjeroučenicima se obratila s. Kata Karadža, provincijalna predstojnica Školskih sestara franjevki Krista Kralja, čije su sestre prije nekoliko godina započele s ovom vrstom natjecanja u školam i župama u kojima djeluju. U pratnji s. Kate bila je s. Ines Vujica, koordinatorica sestara vjeroučiteljica u provinciji. Riječi pozdrava, prije nego što je kardinal Puljić službeno otvorio natjecanje, izrekao je i ravnatelj KŠC-a „Don Bosco“, don Milan Ivančević.

Prva tri mjesta u natjecanju osnovnih škola osvojile su škole:
1. OŠ Jaklić iz Bugojna - predvođena s. Ivankom Mihaljević.
2. OŠ Fra Lovro Karaula iz Livna - predvođena vjeroučiteljicom Silvijom Rubić.
3. OŠ Dubravica - Vitez - predvođena vjeroučiteljem Bernardom Herakovićem.

Prva tri mjesta u natjecanju srednjih škola osvojile su škole:
1. KŠC Don Bosco Žepče - ekipa predvođena s. Mirjam Ramljak.
2. SŠ Vitez - predvođena vjeroučiteljicom Ivonom Vinac.
3. SŠ Prozor - predvođena vjeroučiteljicom Željanom Jozić.

Na kraju je predstojnik Katehetskog ureda don Tomislav zahvalio svima koji su na mnoge načine doprinijeli da se ova prva Vjeronaučna olimpijada u Vrhbosanskoj nadbiskupiji organizira i lijepo dovrši. Na poseban način je zahvalio sestrama franjevkama Vlatki Dujmović i Ivoni Sliško koje su od početka ravnale cjelokupnom organizacijom i Povjerenstvom za provedbu Olimpijade.

Vrhbosanska nadbiskupija je nagradila prvoplasirane ekipe petodnevnim obilaskom Zadra, Šibenika i Nacionalnog parka Krka, a sestre franjevke Bosansko-hrvatske provincije drugoplasirane i trećeplasirane ekipe kampovima na moru i na planini.

(kta)

(0 glasova)

Autor teksta

Zepce.Ba

Tel.:   +387 61 189 865

Email: zepce @ zepce.ba

Web stranica: https://www.zepce.ba