Tehnoteka Žepče

Prije tri godine u Žepču je osnovana firma Eagle Technology, koja je dio norveške korporacije Eagle Technology AS. Eagle Tehnology se bavi proizvodnjom mašina za prečišćavanje zemlje i vode od zagađivača teškim mazivima, u prvom redu sirovom naftom, te proizvodnjom rashladnih sistema za velike industrijske hale. U Žepču se vrši kompletna proizvodnja.

Norvežani su pokrenuli firmu u Žepču zahvaljujući direktoru Ivi Klariću, koji za tu kompaniju radio 16 godina, a pred otvaranje Eagle Technology u Žepču vodio je firmu u Kini.

- Imao sam želju da pokrenem nešto značajno u rodnom gradu. Uz podršku Općine, koja je na svaki način izašla ususret, proizvodnja je počela prije dvije godine i trenutno imamo samo jednu norveško-američku konkurentnu firmu - ističe Klarić.

U pogonu radi samo pet radnika, dok još desetak, uglavnom inženjera mašinstva i elektrostruke, obavlja poslove konstruiranja i dizajna. Neposredna pomoć je omogućena od sestrinskih firmi, koje se bave istim poslovima, i ta vrsta umrežavanja uveliko omogućava posao koji ne dozvoljava greške.

- Godišnje proizvedemo po tri mašine za prečišćavanje zemlje i vode i do 20 rashladnih sistema. U pitanju su izuzetno gabaritne mašine, milionske vrijednosti, koje na odredište transportira nekoliko kamiona. Tržište je široko, u prvom redu zemlje Skandinavije pa do Brazila i Kanade - ističe Klarić.

Firma Eagle Technology trenutno je u fazi izgradnje nove proizvodne hale na oko 1.600 kvadrata. Nalazi se na kupljenom zemljištu sa više od 2.000 kvadrata u Poslovnoj zoni Polja. I tu bi se trebala premjestiti kompletna proizvodnja i uprava, a ta ulaganja iznose više od milion evra. Oprema za podizanje tereta, u prvom redu kranovi, kao i podne podloge koje trpe velika opterećenja, su specifičnost prostora.

- Predviđanja su da se zaposli dodatnih 20-30 radnika, kako bi se proizvodnja mašina udvostručila. Početak rada smo predvidjeli u proljeće naredne godine.

(akta/manager.ba)

(1 Glasaj)

Autor teksta

Zepce.Ba

Tel.:   +387 61 189 865

Email: zepce @ zepce.ba

Web stranica: www.zepce.ba