ÂÂÂ
VIOLETA SMAILOVIÆ-HUART, violinistica, rodjena je u Sarajevu, u porodici istaknutih muzicara. Pocela je uciti violinu sa tri godine i do svoje petnaeste je bila u klasi prof. Dzina Sagrestana. Sa pet godina imala je prvi nastup na TV, a sa jedanaest prvi koncert sa orkestrom.

Tokom skolovanja bila je student renomiranih pedagoga kao sto su Evgenija Cugajeva, Pavel Vernikov, Emanuel Borok, Tamara Smirnova i Ilya Grubert. Diplomirala je na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu sa samo 18 godina. U periodu od 1991. do 1997. usavrsavala se na vise medjunarodno priznatih muzickih akademija gdje je stekla sljedece diplome: Cycle de Perfectionemment de Conservatoire National Superieur de la Musique de Paris, Diploma di Concertista di Academia Internazionale di Musica u Portogruaru (Venecija), Artist Certificate i Master Degree na Southern Methodist University u Dalasu (SAD). Pohadjala je majstorske tecaje Viktora Tretjakova, Grigorija Zislina, Sergeja Kravcenka, Aarona Rosanda, Borisa Garlitskog, itd.

Istakla se visokim kvalitetom izvedbi od samog pocetka karijere. Gostovala je u Austriji, Belgiji, Francuskoj, Holandiji, Hrvatskoj, Italiji, Japanu, Makedoniji, Njemackoj, Rumuniji, Rusiji, Sloveniji, Srbiji, SAD, Svicarskoj i Velikoj Britaniji. Nastupala je kao solista sa brojnim orkestrima (Concertgebow Symphony Orchestra, Poljski kamerni orkestar, Orchestre de CNSMP, Sarajevska filharmonija, Orkestar RTV Zagreb, Skopska filharmonija, Orchestre Philharmonique d'Avignon, Orchestra Internationale di Giovani Musicisti, Kamerni orkestar "Tartini", Garland Symphony Orchestra, itd.). Njena poeticna interpretacija i izrazajni kvaliteti zapazeni su u poznatim muzickim dvoranama (Concertgebow u Amsterdamu, Salle Gavott u Parizu, Morton Meyerson Symphony Center u Dallasu, Theatre Royale u Briselu, Rachmaninov Sala u Moskvi, Dvorana Lisinski u Zagrebu ...).

Dobitnik je brojnih nagrada na internacionalnim takmicenjima (Sir Y. Menuhin Foundation "LIVE MUSIC NOW” u Francuskoj, CNSMP Concour u Avignonu – Francuska, The Sasakawa Peace Foundation u Japanu). Pored mnogih prvih i specijalnih nagrada na drzavnim takmicenjima violinista u nekadasnjoj SFRJ, 1988. godine Violeta je izabrana za najboljeg mladog muzicara Jugoslavije.

Od 2001. godine Violeta je clan ansambla SONEMUS. Suradjujuci sa tim ansamblom, na svoj repertoar je stavila mnoga kamerna djela naseg vremena, ali i neke od najvirtuoznijih savremenih solistickih komada (L.Berio: Sequenza, Sciarrino: Capricci).

Posljednjih godina Violeta je pokazala i intenzivan interes za pedagogiju. Trenutno radi kao gost profesor na Muzickoj Akademiji u Splitu, te redovno odrzava internacionalne majstorske tecajeve violine.

Violeta nastupa sa Sergiom De Simoneom vec niz godina. Zajedno su osvojili nagrade na internacionalnim takmicenjima za kamernu muziku "Trio di Trieste" i "Caltanisssetta", te snimili CD (EME) sa sonatama Francka i Prokofjeva.

SERGIO DE SIMONE, pijanist, rodjen je u Firenci (Italija). Poceo je uciti klavir u muzickoj skoli Sesto Fiorentino kod prof. Giouseppea Tanzinija i kamernu muziku kod prof. Franca Rossia, celiste poznatog "Talijanskog kvarteta". Godine 1995. diplomirao je na "Arrigo Boito” muzickom konzervatoriju u Parmi.

Godine 1996. De Simone odlazi na usavrsavanje u Dallas (SAD), gdje studira na Southern Methodist University kod poznatog pijaniste J.Achucarra, kao dobitnik Joel Estes stipendije. Za vrijeme studija dobio je nagradu Don Nobles za korepetiranje (1997) i Von Mickwitz nagradu za klavir solo (1998). Nakon sto dobiva diplomu Artist Certificate, De Simone se vraca u Italiju. Tokom svog dugogodisnjeg muzickog obrazovanja, Sergio je pohadjao majstorske tecajeve kod M.Perahia, A.Ciccolinija, P.Cassarda, B.Canina, A.Specchia i P.N.Masija.

De Simone je laureat nekoliko nacionalnih i internacionalnih takmicenja ("V.Bellini” u Italiji, Beethoven Piano Sonata takmicenje u SAD, Pausilypon-Denza u Italiji, itd.). Njegov prefinjeni pijanizam je bio zapazen na podijumima u Italiji, Spaniji, Sloveniji, Madjarskoj i Americi. Izvodio je za poznate muzicke institucije kao sto su La Societa del Concerti u Milanu, Amici della Musica u Firenci, Teatro di Pisa, Metastasio Teatro di Prato, Amici del Teatro Comunale u Firenci, Amici del Conservatorio u Parmi, Harris Auditorium u Memphisu, International Music Festival u Torroella de Montgri - Barcelona, Mills College Hall u Oaklandu, Academia Chigiana u Sieni, Teatro "Valli" u Reggio Emiliji, Teatro "Bellini" u Cataniji, itd.). Kao solista sa orkestrom saradjivao je sa Rumunskim drzavnim orkestrom, Orchestra di Padova e del Veneto, The Meadows Symphony Orchestra, Camerata Strumentale - Citta di Prato, Orchestra Sinfonica Siciliana, Solisti di Citta Lirica – Orchestra Pisa, a dirigenti su bili A.Nanut, P.Philips i A.Pinzauti.

De Simone je cesto angazovan kao klavirski saradnik na majstorskim tecajevima poznatih profesora kao sto su S.Mintz, Y.Bashmet, V.Tretjakov, E.Cugajeva, M.Larrieu, K.Leister, M.Stokhausen, I.Gavris, itd.

Ovaj popularni duo ce odrzati koncert 12.12.2006. godine sa pocetkom u 19,30 u sarajevskom "Domu Armije".

Ulaznice za ovaj koncert prodavace se po cijenama 30, 20 i 10 KM, u JU «Sarajevo art», Dalmatinska 2/I, tel. 665 713.

PROGRAM KONCERTA

Richard Strauss: Sonata za violinu i klavir u Es duru, op.18
Igor Stravinski: Talijanska svita za violinu i klavir
Béla Bartók: Rapsodija za violinu i klavir br.1

(0 glasova)