Međunarodni dan žena u svijetu se obilježava u znak sjećanja na borbu za ženska prava. Međutim, ne smijemo zaboraviti da ta borba za ravnopravnost i vlastito dostojanstvo nije završena jer su žene širom svijeta još uvijek izložene nasilju, poniženjima i diskriminaciji.

Prvi predsjednik nezavisne BiH, rahmetli Alija Izetbegović, tumačeći važnost društveno-političkog djelovanja žena, rekao je: „Za to trebaju obrazovane i aktivne žene u svim poslovima u društvu".

Svi zajedno moramo učiniti mnogo više da se ženama pruže veće šanse i mogućnosti za snažniji angažman u društvenom životu jer je obrazovana i slobodna žena, stub svake uspješne porodice i društva u cjelini. Mnogo je razloga zbog kojih žene zaslužuju više pažnje, ali i mogućnosti da se ostvare i dokažu jer su, prije svega, žene izuzetno važan faktor u nastojanjima da svijet učinimo boljim i pravednijim.

I u najtežim historijskim trenucima u BiH žene su svojim djelovanjem pokazale primjer i tako razbile predrasudu o „slabijem spolu“. Rahmetli predsjednik Izetbegović je tu osobinu opisao ovako: „U našem jeziku hrabrost je imenica ženskog roda. Ne bez razloga.“

Nadamo se da ćemo svaki praznik obilježavati uz sve značajniji napredak, kada su u pitanju položaj i uloga žena u društvu, i s tom nadom želimo da vam ovaj dan bude ispunjen radošću, ljubavlju i pažnjom koju svakodnevno zaslužujete.

Drage dame, sretan vam 8. Mart - Međunarodni dan žena.

OO SDA Žepče

(0 glasova)

Autor teksta

Zepce.Ba

Email: zepce @ zepce.ba

Web stranica: https://www.zepce.ba