Međureligijsko vijeće BiH – Odbor za međureligijsku saradnju u Zenici večeras, u četvrtak, 25. oktobra, organizovao je sedmu Međureligijsku manifestaciju “Duh Asiza” u Zenici. Manifestacija se održala u crkvi sv. Ilije Proroka.

Na sedmim Međureligijskim susretima uručeno je godišnje priznanje “Zenička povelja mira” za doprinos međureligijskom dijalogu i izgradnji mira koje je ove godine dobio Odbor za međureligijsku saradnju Žepče.

Priznanje je predsjedniku OMS Žepče i gl. imamu MIZ-e Žepče Džafer-ef. Gračiću uručio gl. imam MIZ-e Zenica Jakub-ef. Salkica.

-"Moram istaći da sam ponosan na promociju medjureligijskog dijaloga u Žepču. Zenička povelja mira duha Asize nas dodatno obavezuje da s jos većim elanom i odgovornošću ustrajavamo nazvijanju međureligijskog dijaloga i susreta s drugim i drugačijim. Čovjek je čovjeku ogledalo i uvijek kad susretnemo drugog i drugačijeg mi se u njem ogledamo.ž
Zamislite da živimo u svijtetu gdjde je čovjek čovjeku vuk, sta bismo u ogledalu vidjeli?!"- rekao je ovom prilikom gl. imam MIZ-e Žepče i predsjednik OMS-a Žepče Džafer-ef. Gračić.

Ovo je sedma godina za redom kako predstavnici svih religijskih zajednica i crkava Zenice, ali i brojnih drugih okolnih gradova, zajedno dolaze na jedno mjesto kako bi uz pjesmu i molitvu uputili poruke mira i dijaloga u BiH.

(0 glasova)

Autor teksta

Zepce.Ba

Tel.:   +387 61 189 865

Email: zepce @ zepce.ba

Web stranica: https://www.zepce.ba