Emir Preldžić će umjesto za našu nastupati za košarkašku reprezentaciju Turske, odlučila je Evropska košarkaška federacija (FIBA). Potvrdio je to predsjednik Turskog košarkaškog saveza Turgay Demirel, a vijest je objavljena i na zvaničnoj web-stranici FIBA-e.

Tako će 23-godišnji Preldžić, koji je rođen u BiH i koji je svojevremeno nastupao za Sloveniju, na predstojećem Evropskom prvenstvu koje će se igrati krajem augusta u Litvaniji braniti boje Turske, a ne BiH. Preldžić je igrao za Slovence 2006. godine na Evropskom prvenstvu za igrače do 20 godina, kao i godinu kasnije.

Međutim, iako je prema propisima iste te FIBA-e promjena sportskog državljanstva moguća samo ukoliko se igrač vraća u reprezentaciju države svog porijekla, našem
košarkaškom savezu nije uspjelo da ga "pridobiju" ni sad, kao ni prije dvije godine.

To imamo, u neku ruku, zahvaliti i nekorektnim Slovencima koji su u posljednje tri godine odbijali bilo kakav razgovor o tome da Preldžić pojača našu reprezentaciju, ali su nakon tri godine i Preldžićevih izjava da ne želi više igrati za njih dali dozvolu da igra za drugu reprezentaciju. Na našu nesreću, tu dozvolu iskoristili su Turci.

Turski selektor Orhun Ene, koji je na toj poziciji zamijenio Bogdana Tanjevića, već je uvrstio Preldžića, koji je karijeru počeo u zeničkom Čeliku, na spisak košarkaša koji će igrati za Tursku na EP, a na kojem će igrati i naša reprezentacija.

Sekretar Košarkaškog saveza BiH Harun Mahmutović potpuno je razočaran ovakvim razvojem situacije.

(0 glasova)

Autor teksta

Zepce.Ba

Email: zepce @ zepce.ba

Web stranica: https://www.zepce.ba