Posljednje pripreme za Malonogometni turnir mjesnih zajednica općine Žepče privedene su kraju. U ponedjeljak, 1. jula 2013. godine u sali Općinskog vijeća Žepče izvučene su takmičarske grupe.

Turnir počinje 5. jula 2013. godine svečanom ceremonijom otvaranja turnira, a završava 3. avgusta finalnom utakmicom u kojoj će se odlučiti pitanje pobjednika turnira.

Glavni organizator turnira je Sportski savez Općine Žepče na čelu s predsjednikom Darkom Andrijevićem. Generalni pokrovitelji turnira su Općinski načelnik Mato Zovko i Vlada Zeničko-dobojskog kantona.

Organizator se potrudio da se izvlačenje grupa uradi na moderan i transparentan način uz pomoć posebno pripremljenih kuglica, „bubnja“ i vidljive table za grupe ekipa.

Izvlačenje je obavljeno po svjetskim standardima Bergerovog sistema.

32 ekipe ovogodišnjeg turnira svrstane su u četiri jakosne grupe.

I GRUPA

Globarica (54 poena)

Papratnica (49)

Ravne (46)

Begov Han (43)

Donja Ozimica (38)

Osova (38)

Željezno Polje (38)

Lug-Brankovići (37)

II GRUPA

Gornja Ozimica (35)

Tatarbudžak (35)

Bistrica (34)

Preko (34)

Žepče (29)

Brezovo Polje (28)

Radovlje (25)

Novo Naselje (25)

III GRUPA

Ponijevo (23)

Zenički put (22)

Vinište (21)

Gornja Lovnica (17)

Lupoglav (17)

Orahovica (17)

Goliješnica (11)

Čusto Brdo (9)

IV GRUPA

Opšenik (8)

Ljubna (5)

Želeća (3)

Donja Golubinja (2)

Gornji Lug (0)

Milišić (0)

Vitlaci (0)

Radunice (0)

Po utvrđenom rejtingu osam najboljih ekipa, za nositelje grupa je određen raspored izvršen po Bergerovom sistemu bez posebnog izvlačenja. Za ostala mjesta u grupi krenulo se obrnutim rasporedom izvlačenja, od najslabije IV jakosne grupe, preko III i na kraju do II jakosne grupe.

Svaki predstavnik je iz „bubnja“ izvlačio posebno pripremljen papirić koji je označavao mjesto ekipe i takmičarsku grupu.

Utvrđene su sljedeće grupe:

GRUPA A GRUPA B GRUPA C GRUPA D

Globarica Donja Ozimica Lug-Brankovići Begov Han

Radovlje Preko Tatarbudžak Žepče

Zenički put Gornja Lovnica Orahovica Goliješnica

Radunice Vitlaci Gornji Lug Ljubna

GRUPA E GRUPA F GRUPA G GRUPA H

Ravne Osova Željezno Polje Papratnica

Brezovo Polje Bistrica Gornja Ozimica Novo Naselje

Ponijevo Vinište Čusto Brdo Lupoglav

Opšenik Donja Golubinja Želeća Milišić

Po utvrđenom rejtingu zbrajanjem poena unutar skupina dobiva se interesantan podatak jakosti pojedinih grupa. Grupa E ima 105 indeksnih poena, grupa A 101 poen, grupa F 95 poena, grupa H 91 poen, grupe B i C po 89 poena, grupa D 88 poena i grupa G 85 poena.

Na kraju ni pojedinačni, ni grupni rejting ne mora značiti puno, jer su pojedine ekipe znatno izmijenile i poboljšale svoj kvalitet, a potpuna nepoznanica su četiri novoprijavljene ekipe (Gornji Lug, Milišić, Radunice i Vitlaci), koje su startale u turnir prvi puta sa 0 poena.

Iznesena su osnovna kvantitativna svojstva turnira:

- Na turniru učestvuju 32 ekipe i to je najveći broj ekipa do sada (ranije 24 i 30 ekipa)

- Svaka ekipa igra najmanje tri utakmice u grupnoj fazi. U nastavku takmičenja eliminatornim sistemom ekipe će igrati četiri, pet ili sedam utakmica. Po sedam utakmica igrat će četiri najbolje momčadi (polufinalni susreti, te susret za treće mjesto i finalni susret za pobjednika turnira).

- Sve ukupno, ekipe su za turnir prijavile 430 igrača, 62 službena predstavnika i 33 trenera .

- Ekipe će naknadno prijaviti i svoje sponzore, tako da se i tu očekuje najmanje stotinjak imena privrednika ili individualnih osoba.

- Sa službenim osobama turnira, redarskom službom i sigurnosnim službama (policija, vatrogasci i sanitet) u turnir je aktivno uključeno preko 650 osoba.

- Očekuje se da će kroz turnir prodefilirati oko 25.000 osoba.

- Formirana je Skupština svih učesnika takmičenja, koja broji 32 člana. Predsjedavajući Skupštine je Ivica Jozinović-Majna iz MZ Globarica, trener ekipe dvostrukog pobjednika turnira.

- Turnir vodi Povjerenstvo-Komisija za registracije i takmičenje u sastavu Vlado Marković, Alija Kahriman i Pero Zekić.

- Imenovano je i Povjerenstvo (službeni žiri) za izbor i proglašenje najboljih (igrač, golman i fair play ekipa) u sastavu: Ankica Marković, Darko Andrijević, Ernad Tutnjić, Hasan Karso i Edib Muslić. Na temelju rezultata turnira dobivaju se tri najbolje plasirane ekipe za pobjedničke nagrade.

- Povjerenik-komesar turnira je Vlado Marković.

- Predstavnici ekipa dužni su s punom odgovornošću za sve maloljetne igrače dostaviti potpisan obrazac saglasnosti roditelja, a koji im je uručen na sastanku.

- Osjetno je povećan i nagradni fond turnira. Pobjednik osvaja nagradu od 1.000,00 KM, drugoplasirani 500,00 KM i trećeplasirani 300,00 KM. Najbolji dobivaju i ostale nagrade u materijalnom obliku (pehari, medalje itd).

- Organizator će ustanoviti i službeni prijelazni pehar za pobjednika turnira u koji će se ugravirati i ime dosadašnjeg dvostrukog pobjednika turnira MZ Globarica.

Organizator zadržava pravo izmjene termina u slučaju nepredviđenih okolnosti, o čemu će svi učesnici turnira na transparentan način biti informsani. Također, pokušat će uvažiti ranije izrečene zahtjeve pojedinih ekipa za promjenu termina njihovih utakmica iz opravdano navedenih razloga.

Organizator svima želi puno uspjeha na turniru uz želju za sportskom borbom i fer igrom, sveukupno korektan međusobni odnos i sportsko navijanje.

Također, pozdravlja i sve građane općine Žepče, kao i one u dijaspori i poziva ih da putem medija prate ovaj turnir, uz želju da se Žepče spominje i poštuje diljem svijeta.

(1 Glasaj)
Označeno