Na 12. Državnom prvenstvu BiH u kajaku u kanuu na mirnim vodama, koje je održano u Zvorniku od 6. do 8. 9. 2013. godine, u konkurenciji preko 300 kajakaša i kanuista iz 10 najboljih bosanskohercegovačkih klubova, natjecalo se u svim uzrasnim kategorijama, od mlađih kadeta, kadeta, mlađih juniora, juniora do seniora, u muškoj i ženskoj konkurenciji, te u svim vrstama kajaka i kanua, u kajaku jednosjedu, dvosjedu i četverosjedu, u kanuu jednokleku, dvokleku i četverokleku, a vožene su utrke na 200m, 500m i 1000 m.

Kajak kanu klub „550“ iz Žepča, predstavio se sa 34 najbolja takmičara, koji su u Zvornik otputovali u petak, kako bi na prohladnom zvorničkom jezeru odveslali završni trening, te postavili šatore u kojima su prespavali dvije prilično hladne noći gdje se temperatura spustila do 8 stupnjeva.

Novina na ovom državnom prvenstvu je bila u tome, što su po prvi put, u cilju promocije kajakaškog sporta, u revijalnim utrkama učestvovali kajakaši iz škole kajaka, uzrasta od 7 do 10 godina, gdje se žepački klub predstavio sa 5 najperspektivnijih mladih kajakaša.

Nemjerljivu potporu žepačkim kajakšima, dali su njihovi roditelji, koji su u impozantnom broju došli kao navijači bodriti naše kajakaše, pripremati im hranu i osvježavajuće napitke, i biti u svakom momentu velika pomoć treneru i upravi kluba, tako da smo po mišljenju svih učesnika bili nabrojnija i najorganiziranija ekipa Državnog prvenstva.

Cjelogodišnji treninzi, odlasci na 12 Međunarodnih regata u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj tokom ove sezone, te kvalitetan rad sa djecom, polučio je i iznimne rezultate, koji su premašili sva očekivanja.

U ekipnom poretku po uzrasnim kategorijama, mlađi kadeti-kadetkinje su osvojili titulu prvaka Bosne i Hercegovine, a ništa lošije rezultate nisu polučili i ostali kajakši, plasiravši se među 3 najbolje ekipe u Državi i to:

kadeti-kadetkinje –treće mjesto,

mlađi juniori-juniorke – drugo mjesto,

juniori-juniorke – drugo mjesto,

seniori-seniorke – drugo mjesto.

U ukupnom poretku klubova, žepački kajakaši i kanuisti su ponovno, kao i prošle godine, ponijeli titulu Viceprvaka Bosne i Hercegovine, približivši se sa nepunih 200 poena u odnosu na prošlu godinu, neprikosnovenom prvaku Države, klubu iz Brčko distrikta, a u pojedinačnoj konkurenciji, osvojili su 121 odličje, 12 zlatnih, 70 srebrnih i 39 brončanih, što je više od dupli broj odličja u odnosu na prošlu godinu.

Najtrofejniji žepački klub se u Žepče vratio u nedjelju u večernjim satima, gdje je za sve kajakaše i kanuiste od strane njihovih roditelja i prijatelja kluba, priređen svečani doček, kakav i priliči jedinim klupskim viceprvacima Države u Općini Žepče.

(0 glasova)
Označeno

Autor teksta

Zepce.Ba

Email: zepce @ zepce.ba

Web stranica: https://www.zepce.ba