U organizaciji Šahovskog kluba „Žepče“, u nedjelju 24.05.2015. godine, održan je 10. Memorijalni turnir “Anto Markanović“. Turnir je održan u Restoranu „Californija“, a povlačenjem prvog poteza otvorili su ga Dijana Markanović, supruga pokojnog Ante Markanovića i načelnik Općine Žepče Mato Zovko.

Na samom početku, sve učesnike i goste je pozdravio Branislav Marković, predsjednik Šahovskog kluba Žepče. Prisutnim se obratio i načelnik Općine Žepče Mato Zovko, dok je na Antu Markanovića, kojem se u čast i igra ovaj turnir, podsjetio predsjednik Organizacijskog odbora Turnira Vjekoslav Sarajlić.

Turnir se igrao po švicarskom sistemu, 9 kola, FIDE varijanta, sa tempom igre 15 minuta po igraču za cijelu partiju.

Na jučerašnji, deseti po redu, Memorijalni turnir „Anto Markanović“ prijavilo se 43 igrača, od čega je 9 GM, 4 IM, 2 FM  iz BiH, Srbije i Rusije. Pravdu su dijelili IA Mirza Miralem i IA Miro Marjanović.

Nagradni fond turnira iznosio je 2.800 KM.

Prvo mjesto osvojio je velemajstor Dalibor Stojanović iz BiH. Iza Stojanovića plasirali su se velemajstori Dušan Popović iz Srbije i Emir Dizdarević. Četvrti je, također velemajstor, Denis Kadrić, a peti FIDE majstor Vlado Narančić. Najbolja šahistica i ove je godine bila Bernardina Hadžiselimović iz Zenice. Najbolji domaći igrač ponovno je Petar Galić. Najbolji kadeti su Faris Čunjalo i Dino Marković iz Zenice. U kategoriji srednjoškolaca pobijedio je Robert Ramljak. Najboljim debitantom na turniru proglašen je Martin Markanović.

Turnir se tradicionalno održava od 2006. godine u znak sjećanja na preminulog člana Šahovskog kluba „Žepče“, majstorskog kandidata Antu Markanovića.

(0 glasova)

Autor teksta

Zepce.Ba

Email: zepce @ zepce.ba

Web stranica: https://www.zepce.ba