U organizaciji Udruženja Spektar, a pod pokroviteljstvom Općine Žepče i Ministarstva za rad, scijalnu politiku i izbjegdlice ZDK, danas je u Žepču u Gradskoj kavani održan 1. Bajramski šahovski turnir - Žepče 2016. Na Turnuru je učestvovalo 60 takmičara, među kojima su bila 2 velemajstora (GM), 3 internacionalna majstora (IM) i 4 FIDE majstora (FM).

Prvim potezom i partijom šaha, Turnir su svečano otvorili predsjedavajući OV Žepče Muhamed Jusufović i koordinator projekta Almir Mandžuka.

Prvo mjesto osvojio je velemajstor Emir Dizdarević sa 7 poena, a još trojica šahista osvojilo je po 7 poena, ali je redosljed određen na osnovu dodatnih kriterija. Drugi je bio Samir Bajrić iz ŠK Preporod Zenica sa 7, a treći FM Vlado Narančić, također sa 7 poena.

Najuspješniji junior bio je Sinanović Ermin, dok je najuspješnija takmičarka Turnira Hadžiselimović Bernadina.

Igralo se po švicarskom sistemu u 9 kola sa kompjuterskim parovanjem, tempo igre 15 minuta, a važila su pravila FIDE za ubrzani šah. Glavni sudija na današnjem Turniru bio je Mirza Miralem IA, a zamjenik sudije Miskić Sejfudin FA. Operater je bio Belmir Miskić. Turnir će se prijaviti za FIDE RAPID LISTU.

Nagradni fond iznosio je 1.000 KM, a nagrade su podijeljene za sedam prvoplasiranih šahista, najuspješniju ženu i najuspješnijeg juniora 1998. i mlađi.

Pored Općine Žepče i Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice, ovogodišnji turnir su podržali i preduzeće Prograd d.o.o. Žepče, kao i naš sugrađanin Nedim Mehić.

(0 glasova)

Autor teksta

Zepce.Ba

Email: zepce @ zepce.ba

Web stranica: https://www.zepce.ba