RK Žepče uspješno okončao jesenji dio sezone

Jedanaestim kolom koje je igrano proteklog vikenda završen je jesenji dio takmičenjaa u Prvoj rukometnoj ligi Federacije BiH za sezonu 2016./2017. U grupi sjever u kojoj se Rukometni klub Žepče natječe, prvo mjesto zauzeo je RK Kakanj, druga je ekipa Gračanice, a na trećem mjestu nalazi se RK Sloboda Solana iz Tuzle.

Na odličnom četvrtom mjestu su rukometaši RK Žepča. Ukupan dojam malo je zasjenio neočekivani poraz kod kuće od druge momčadi Krivaje iz Zavidovića. Objektivno gledajući, četvrto mjesto za ovu mladu momčad je odličan plasman i svi bi se složili da bi potvrda pozicije na kraju sezone bila odličan rezultat. Na početku sezone momčad je od Enesa Avdića preuzeo iskusni Enver Bajraktarević koji je najzaslužniji za ulazak Maglaja u premijerligaško društvo. Početak su obilježila tri uzastopna poraza, a potom je uslijedio niz od 6 pobjeda. Gorčinu u grlu Žepčaka ostavio je poraz u zadnjem kolu od susjeda iz Zavidovića.

Osnovna zadaća koju je Bajraktarević dobio dolaskom u Žepče bila je zadržati momčad u sredini tabele uz maksimalnu afirmaciju domaćih igrača. I gledatelji koji u posljednje vrijeme u sve većem broju prate domaće susrete u Žepču, imali su u nedjeljnom ogledu s Krivajom priliku vidjeti ekipu sastavljenu od igrača iz Žepča. Jedini u redovima RK Žepča koji nije iz Žepča trenutno je Enes Karahasanović. Svakako treba imati u vidu da su ti igrači koji su iz drugih sredina, a nastupali su ili nastupaju za RK Žepče imali važnu ulogu u afirmaciji ovog sporta u Žepču. Oni su za sobom poveli ove mladiće koji sada preuzimaju njihovu ulogu i mjesta u ekipi. RK Žepče osnovan je 2008. godine i prvu zvaničnu utakmicu odigrao je 11. oktobru iste godine u Zavidovićima, jer nije bila izgrađena dvorana u Žepču, gdje je bio domaćin Rukometnom klubu Čelik iz Zenice. Danas se Žepče može pohvaliti jednom od najuslovnijih sportskih dvorana u Bosni i Hercegovini, a Rukometni klub Žepče zapaženim nastupima u Prvoj ligi Federacije. Prve rukometne korake, ali i igračku afirmaciju u ovom klubu napravio je Matej Sarajlić koji je trenutno jedan od nositelja igre mostarskog Zrinjskog. Uz njega, u redovima Zrinjskog je još jedan Žepčak, Josip Nakić, koji je trenutno na posudbi u hrvatskom drugoligašu iz Opuzena. Šesnaestogodišnji Luka Lovrić i godinu stariji Stjepan Jozinović imaju potpisane predugovore s peterostrukim prvakom BiH Izviđačem i obojica su omladinski reprezentativci BiH. Jozinović je s reprezentacijom nastupio na Evropskom juniorskom prvenstvu u Gruziji gdje je pružio odlične partije. Na okupljanje kadetskih reprezentativnih selekcija još su pozivani i Stjepan Keškić (2000.), Stjepan Malbašić (2000.) i Tomislav Jukić (2000.) koji je bio najbolji strijelac zadnjeg kadetskog prvenstva BiH održanog ljetos u Banjoj Luci na kojem su Žepčaci bili 4., iza rukometnih bh giganta Borca, Izviđača i Krivaje, i međunarodnog turnira Rukomet u srcu održanog u aprilu ove godine u Žepču i Zavidovićima. Na istom tom turniru mlađi kadeti RK Žepča pod vodstvom Josipa Klarića zauzeli su drugo mjesto izgubivši u finalu od reprezentacije BiH, koju su ranije u grupi porazili. Iza sebe su ostavili Krivaju, Metković, Vardar…

Josip Klarić pomoćnik je selektora U-16 reprezentacije BiH Nebojše Golića iz banjalučkog Borca. Jedino čime se ova ekipa ne može pohvaliti je iskustvo. „Najstariji“ igrači su vratari Damir Ćoruša s 31 godinom i Jozo Zovko s 24godine, te Marko Mrkonjić s 21 i Slaven Barbarić s 20. Može li iskustvo trenera Bajaktarević kompenzirati ovaj nedostatak? Ako se dobro usklade ambicije i mogućnosti, razlozi za zadovoljstvo sigurno neće izostati.

 

ocijeni
(0 glasova)
Zadnji put promjenjen Srijeda, 04 Januar 2017 18:23
Zepce.Ba - urednik

Tel.: +387 61 189 865

Email: zepce @ zepce.ba

https://www.zepce.ba