Neformalna grupa mladih iz Maglaja u okviru projekta ''PRO-Odbojka za budućnost'' organizovala je danas turnir u odbojci i edukativnu radionicu u Gradskoj sportskoj dvorani Maglaj. U okviru projekta ''PRO-Odbojka za budućnost'' neformalna grupa mladih iz Maglaja danas je u Gradskoj sportskoj dvorani organizovala turnir u odbojci i edukativnu radionicu na temu pomirenja o prihvatanju i razumijevanju bogatstva različitosti.

Koordinator projekta Nermin Dedukić naglasio je kako sport gradi mostove i jača veze među ljudima.

- Uzimajući u obzir da sport gradi mostove i jača veze između ljudi, odlučili smo napisati projekat u okviru kojeg smo pripremili današnji turnir i edukativnu radionicu, a koji je podržan iz Fonda projekta PRO-Budućnost kojeg finansira USAID a implementira CRS u Bosni i Hercegovini. Sretan sam što smo svojim radom kreirali priliku mladim ljudima da danas kroz sportsko nadmetanje i radionicu ruše predrasude, grade nova prijateljstva, međusobno povjerenje i razumijevanje za budućnost. Nadam se i vjerujem da će oni ovu priliku danas znati iskoristiti, kazao je medijima Nermin Dedukić.

Turnir je otvorio Općinski načelnik Mirsad Mahmutagić koji je pozdravio prisutne i poželio im uspjeh na turniru.
- Želim vam sportsku sreću i uspjeh danas i da sve prođe bez povreda. Igrajte odbojku i družite se za bolje sutra svih nas, kazao je između ostalog Općinski načelnik.

Prema dnevnom redu aktivnosti danas je prvo odigran turnir u odbojci, zatim i revijalna utakmica malih nogometaša, a onda je održana i edukativna radionica.

U sklopu turnira u odbojci danas su osim domaćeg Odbojkaškog kluba ''Maglaj'', učestvovali i Odbojkaški klub ''Panter'' iz Doboja te Ženski odbojkaški klub ''Žepče'' iz Žepča.

U prvom meču turnira odbojkašice OK ''Panter'' porazile su Maglajke rezultatom 2:1 u setovima. U drugom meču odbojkašice ŽOK ''Žepče'' bile su bolje od OK ''Panter'' rezultatom 2:0 u setovima. U trećem susretu sastale su se odbojkašice Maglaja i Žepča. Rezultat na kraju je glasio 2:1 za ŽOK ''Žepče''.

Na turniru su prvo mjesto osvojile odbojkašice ŽOK ''Žepče'', drugo mjesto pripalo je odbojkašicama OK ''Panter'' iz Doboja, dok su Maglajke završile treće.

Nakon turnira u odbojci uslijedio je revijalni susret mladih maglajskih nogometaša, polaznika Škole fudbala NK ''Natron'' koji su zajedno sa odbojkašicama prisustvovali edukativnoj radionici na temu pomirenja o prihvatanju i razumijevanju bogatstva različitosti.

Radionici je prisustvovalo blizu 60 mladih osoba. Oni su aktivno učestvovali i uživali igrajući se tokom radionice koju je održala Melisa Kapić, dobitnica nagrade ''Duško Kondor'' za građansku hrabrost.  

Odobreni budžet projekta u iznosu od 2 hiljade konvertibilnih maraka neformalna grupa mladih utrošila je u nabavku nedostajuće sportske opreme koja će dalje služiti maglajskim ali i drugim odbojkašima i odbojkašicama.

Partner u projektu bio je Odbojkaški klub ''Maglaj'' koji je obezbijedio sredstva za finansiranje drugih neophodnih troškova.

Projekat „PRO-Odbojka za budućnost“ je podržan od strane USAID-ovog projekta PRO-Budućnost koji implementira Catholic Relief Services u saradnji sa Fondacijom Mozaik, Caritasom Bosne i Hercegovine, Forumom građana Tuzle, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Međureligijskim vijećem u Bosni i Hercegovini.

(1 Glasaj)
Označeno

Autor teksta

Zepce.Ba

Email: zepce @ zepce.ba

Web stranica: https://www.zepce.ba