Djelujući po nalogu Tužilaštva BiH, policijski službenici Uprave policije Federacije BiH i kantonalnih policijskih agencija, na području Zeničko-dobojskog kantona i Srednjobosanskog kantona, pronašli su i priveli više osoba, koje se dovode u vezu s terorističkim aktom- postavljanjem eksplozivne naprave pod automobil Ive Tadića u Zenici.

Kako je nezvanično saznala FTV, podmetanje eksplozivne naprave je politički motivirano i naručeno iz HDZ-a BiH.

Prema neslužbenim policijskim izvorima jedan od uhapšenih je priznao da je za podmetanje eksplozivne naprave dobio 1.000 maraka od dužnosnika HDZ-A BiH iz Srednjobosanskog kantona.


Među uhapšenima je i jedna osoba koje je policiji poznata iz vremena vođena istrage atentata na Jozu Leutara, javila je Fedetalna televizija.


Pritvor je predložen za Zijada Derviševića, rođenog 18.08.1960. godine u mjestu Suhi Dol, općina Travnik, Amela Sefera zvanog Pače, rođenog 01.05.1974. godine u Travniku i Sašu Bonića zvanog Sale i Ćelo, rođenog 12.12.1987. godine u Zenici.

Prijedlog za mjeru pritvora predložene su iz razloga predviđenih članom 132. stav 1. tačka b) i d) Zakona o kaznenom postupku Bosne i Hercegovine.

Dervišević je osumnjičen za kazneno djelo finansiranja terorističkih aktivnosti iz članka 202. KZ Bosne i Hercegovine u vezi sa kaznenim djelom terorizam iz članka 201. KZ BiH, dok su Sefer i Bonić osumnjičeni za kazneno djelo terorizma iz članka 201. stavak 4. KZ BiH.

Oni su pod istragom zbog sumnje da su finansirali, isplanirali i realizirali čin postavljanja eksplozivne naprave pod putničko motorno vozilo koje koriste određeni politički dužnosnici, a sve s ciljem ozbiljnog zastrašivanja stanovništva, narušavanja i uništavanja osnovnih političkih i društvenih struktura BiH, te napad na život osoba koji može prouzrokovati njihovu smrt, navodi se u obrazloženju prijedloga pritvora.

U dosadašnjoj istrazi utvrđeno je da je eksplozija nastupila postavljanjem vojne-protivpješadijske nagazne mine zvane “pašteta“, koja je bila postavljena ispod točka automobila VW „pasat“ u vlasništvu Ive Tadića, te koja je najvjerovatnije aktivirana usljed pokretanja automobila.

Ove osobe osumnjičene su da su počinile teroristički čin radi ozbiljnog zastrašivanja stanovništva, čin narušavanja i uništavanja osnovnih političkih i društvenih struktura u FBiH, kao i napad na život osoba koji može prouzročiti njihovu smrt, te se sumnjiče za krivično djelo terorizma.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, odlučiti će o pokretanju prijedloga za određivanje pritvora.

Tužilaštvo BiH u koordinaciji s Upravom policije FBiH, te ostalim policijskim agencijama, nastavlja rad na prikupljanju dokaza i utvrđivanje činjenica u vezi s navedenim događajem, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

UHAPŠENI ZIJAD DERVIŠEVIĆ JE POVJERENIK STRANKE RADOM ZA BOLJITAK!

U vezu sa ovim terorističkim događajem u Zenici danas je dovedena i Narodna stranka Radom za boljitak.

Prema raspoloživim informacijama, privedeni Zijad Dervišević je povjerenik Narodne stranke Radom za boljitak za Srednjobosanski kanton. Upravo je Dervišević osumnjičen za kazneno djelo finansiranja terorističkih aktivnosti.

Dosad niko od zvaničnika iz HDZ-a, a ni iz NSRzB-a nije komentirao ove optužbe.

(0 glasova)

Autor teksta

Zepce.Ba

Email: zepce @ zepce.ba

Web stranica: https://www.zepce.ba