Nekada lider u teretnom saobraćaju srednje Bosne, preduzeće Zenicatrans - teretni saobraćaj nalazi se pred stečajem, već pet mjeseci stoji, a 53 radnika su bez plaća.

Bez dozvole

Kompanija koja osam godina posluje u sklopu grupacije Zovko Žepče početkom godine ostala je bez CEMT dozvole za međunarodni prijevoz, a radnici za taj propust optužuju menadžment, koji na vrijeme nije pripremio dokumentaciju.

Od januara tako nema ni prijeđenog kilometra, radnici nisu primili osam plaća, a Sindikat Zenicatransa najavljuje mogućnost organiziranja generalnog štrajka zbog, kako je rečeno, "nesposobnih rukovodilaca koji su firmu doveli pred stečaj".

- Imovina firme je pod hipotekom, računi su blokirani, a radnici već mjesecima ne vide nijedan potez Uprave da nas izvuče iz ovakvog stanja - kaže Aziz Dubravić, predsjednik Sindikata.

Nova vozila

S druge strane, direktor preduzeća Bernard Vrbić kazao nam je u telefonskom razgovoru da Uprava čini sve da reprogramira kredite i oživi firmu.

Prije gubitka CEMT dozvole, više od 95 posto prevezenog tereta ova firma ostvarivala je u međunarodnom prometu, a posjeduje desetak najnovijih kamiona sa euro 5 motorima, te je svime konkurentna u međunarodnim okvirima.

Najveća kriza

Zenicatrans se suočava se s najvećom krizom u 53 godine postojanja. Na parkingu u industrijskoj zoni Šljivik zatekli smo samo čuvare i parkirane kamione, koji mjesecima nisu izašli iz kruga.

A.Džonlić

(0 glasova)

Autor teksta

Zepce.Ba

Email: zepce @ zepce.ba

Web stranica: https://www.zepce.ba